Hlavní obsah

Poslanec a místostarosta Vilímec míří do další funkce, bude brát 194 tisíc měsíčně

– Plzeň
Právo, Jan Švábek

Dá se sedět na třech židlích zároveň? Podle některých politiků ano. Zřejmě už brzy se mezi ně zařadí poslanec a uvolněný místostarosta Kdyně za ODS Vladislav Vilímec, který má namířeno do čela výboru zastupitelstva Plzeňského kraje. Spolu s platem zákonodárce a místostarosty bude brát 194 tisíc hrubého měsíčně.

Foto: Jan Švábek, Právo

Poslanec a místostarosta Kdyně Vladislav Vilímec (ODS)

Článek

„Mělo by to tak být,“ potvrdil Právu samotný politik. Třetí funkcí by si polepšil o desítky tisíc měsíčně. Post uvolněného šéfa výboru pro investice a správu majetku by mu totiž vynesl zhruba tolik, co mu momentálně bez funkčních příplatků vynáší mandát poslance.

Zákonodárci mají základní měsíční plat 66 tisíc korun hrubého. Vilímec je také místopředsedou jednoho z podvýborů, za což má devět tisíc korun příplatek. Dalších 40 tisíc pak v jeho případě činí náhrady za dopravu, stravu a reprezentaci.

Vilímec je navíc místostarostou pětitisícové Kdyně na Domažlicku. Podle nařízení vlády tak pobírá dalších 22 tisíc měsíčně. Stejné nařízení stanovuje, že uvolnění šéfové krajských výborů inkasují 57 tisíc měsíčně.

„Pokud člověk kandiduje ve volbách, nemůže se pak postavit bokem k zodpovědnosti. Činnost musíte vykonávat, nehledě na to, jestli jste uvolnění, nebo neuvolnění. Zatím to neřeším, může se stát, že budu neuvolněným místostarostou ve Kdyni,“ připustil Vilímec.

Stihnu všechno, tvrdí Vilímec

Zároveň si je ale jist, že bude všechny tři pozice stíhat. Nepomýšlí na to, že by s jednou z nich sekl. „Když bych na to nemohl časově stačit, tak bych do toho nešel. Jsem v politice šestadvacet let a vím, že je to činnost na čtyřiadvacet hodin denně, samozřejmě musíte mít čas na spánek,“ doplnil.

Podle Vilímce má souběh funkcí i své výhody. Řada poslanců prý zcela opomíjí vliv celostátní politiky na tu místní. „To mě mrzí. Jakmile ztratíte kontakt s komunální politikou, je to hrozně špatně. Odnášejí to obce samotné,“ řekl muž, který patří mezi ostřílené politické matadory – ve  Sněmovně je už přes devět let, místostarostou Kdyně na Domažlicku je dokonce od roku 1990.

Šéfem krajského výboru by měl být zvolen na ustavujícím zastupitelstvu, jehož termín zatím není znám. Čtyřčlenná koalice, která vznikla pod hlavičkou ČSSD a ODS, už v závěru minulého týdne podepsala koaliční smlouvu. Právě v tiskovém prohlášení je uvedeno, že do křesla šéfa výboru pro investice a správu majetku má zasednout uvolněný člen občanských demokratů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám