Hlavní obsah

Sliby se mají plnit. Kdyby Zeman Bradyho ocenil, situace by se uklidnila, míní Bělobrádek

• Aktualizováno
Novinky, jas

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek v pondělí konstatoval, že ke zklidnění situace kolem udělování vyznamenání u příležitosti státního svátku 28. října by přispělo, kdyby prezident Miloš Zeman přece jen Řád T. G. Masaryka Jiřímu Bradymu udělil.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd Bradyho do České republikyVideo: Prima

 
Článek

„Zaslouží si ho. Sliby se mají plnit,” dodal vicepremiér na Twitteru. Někteří jeho straničtí kolegové i další politici již oznámili, že se slavnostního ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu v pátek nezúčastní.

Za udělení vyznamenání Bradymu se vyslovil i šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj by se jednalo o „nejlepší řešení situace”, uvedla ČTK.

„Chtěl bych podpořit pana předsedu vlády, který vyzval pana prezidenta, aby situaci vyřešil tím, že udělí panu Bradymu státní vyznamenání. Do té doby, si myslím, není třeba činit nějaké další kroky," uvedl Hamáček s poukazem na slova premiéra, který se pro vyznamenání Bradyho vyslovil již o víkendu. [celá zpráva]

Poslankyně ODS Miroslava Němcová v pondělí vyzvala kolegy, aby Sněmovna uctila Bradyho na slavnostním zasedání.

„Byli jsme to právě my, kteří jsme návrh na propůjčení Řádu T. G. Masaryka Jiřímu Bradymu schválili,” připomněla poslankyně na okraj debaty, která se rozpoutala poté, co ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) uvedl, že jej prezident Zeman upozornil, že setká-li se s dalajlámou, Brady, jenž je Hermanovým strýcem, vyznamenání neobdrží. [celá zpráva]

Pokud by se Sněmovna neshodla na slavnostním zasedání, chtěla by Němcová uspořádat alespoň setkání s Bradym, na němž by mu poslanci mohli „náležitým způsobem poděkovat”.

„Musí vědět, že si jej rodná země váží a chová jej v úctě,” dodala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Brady po příletu do Prahy

Brady v neděli po příletu do ČR potvrdil, že mu bylo udělení řádu oznámeno. Hrad hodlá situaci obsáhleji komentovat v úterý. Pravidelné tiskové konference mluvčího Jiřího Ovčáčka se zúčastní i ředitel Odboru protokolu Jindřich Forejt.

Anketa

Měl by podle vás prezident Zeman ustoupit a udělit vyznamenání přeživšímu vězni z Osvětimi Jiřímu Bradymu?
Ano
57 %
Ne
43 %
Celkem hlasovalo 9475 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v průběhu jednání celostátního výboru strany oznámil, že prioritou pro stranu zůstává ministerstvo zemědělství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám