Hlavní obsah

Sobotka se přimlouvá za vyznamenání Bradyho, varuje před „festivalem hradní malosti“

Aktualizováno

Hrad v sobotu popřel slova ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který prohlásil, že jej hlava státu vyzývala ke zrušení schůzky s dalajlamou, jinak neudělí jeho strýci Jiřímu Bradymu státní vyznamenání. Premiér Bohuslav Sobotka se přimluvil za vyznamenání pro Bradyho, jinak bude z udílení vyznamenání „festival hradní malosti a české rozhádanosti“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka se pro udělení vyznamenání Bradymu vyslovil na sociálních sítích. „Prezident by se měl zachovat jako státník a vyznamenání Bradymu udělit,” napsal Sobotka na svém twitterovém účtu. Podle něj by jinak mohl být z udílení vyznamenání 28. října „festival hradní malosti a české rozhádanosti”.

Řada politiků v reakci na kauzu už avizovala, že na udílení vyznamenání nepůjde. [celá zpráva] Místopředseda Poslanecké sněmovny (STAN) Petr Gazdík dokonce plánuje alternativní oslavu státního svátku na Staroměstském náměstí.

„Trucpodniky na Staromáku nic neřeší. Tady jde o důstojnost našeho hlavního státního svátku a soudržnost celé české společnosti. Státní symboly by nás měly spojovat,“ napsal Sobotka na Facebooku.

Brady si podle něj vyznamenání zaslouží. „Zjišťování toho, jestli ministr Herman za vyznamenání svého strýce na Hradě loboval a jestli je jeho nevyznamenání aktem pomsty za dalajlámu bych přenechal investigativním novinářům,“ uvedl premiér.

Slova mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka o tom, že Zeman netlačil na Hermana kvůli dalajlamovi, novinářům potvrdil po sobotní schůzce se Zemanem v Lánech ministr financí Andrej Babiš. Tomu prý Zeman řekl, že Hermana požádal o zrušení jeho schůzky s dalajlamou. Zeman ale rovněž podle Babiše popřel, že by tím podmínil udělení vyznamenání Jiřímu Bradymu.

Podle Ovčáčka se na slovenské ambasádě, kde měla Zemanova výzva padnout, debatovalo o migrační krizi. „Byla to velmi zajímavá a vzrušená diskuze, protože pan ministr bránil přijímání migrantů, zatímco pan prezident byl proti,“ řekl Ovčáček pro Český rozhlas Radiožurnál s tím, že Hermanovo setkání s dalajlamou tématem diskuse nebylo.

Herman v pátek v České televizi řekl, že přímo prezident republiky osobně na něj tlačil, aby se s dalajlamou, který je trnem v oku Číně, nescházel.

„Velice panu prezidentu záleželo na tom, abych se s Jeho Svatostí nesetkal. Řekl mi to opakovaně i na setkání na Hradě,” uvedl Herman s tím, že u toho byli svědci, které nechce jmenovat a nechá na nich, jestli se ozvou. [celá zpráva]

„Pan ministr hovoří o tom, že tam byli další lidé, já to vím, že tam byli, ale nebudu je jmenovat,“ řekl Ovčáček a vyzval Hermana, aby jména svědků zveřejnil sám, pokud má „odvahu způsobovat další diplomatický skandál.“

Ovčáček: Pan ministr něco chtěl

Zmínil také, že Hermana na jeho vlastní žádost přijal Zeman na Hradě 27. září. Co bylo předmětem schůzky, prý neví, ale podle něj „pan ministr něco chtěl.“ To ale Herman odmítá.

„Kancelář prezidenta republiky mi sdělila, že by bylo vhodné, abych se objednal u pana prezidenta, což je běžný způsob komunikace,” vysvětlil Právu Herman, proč je u schůzky uvedeno, že se konala na jeho žádost. „Pan prezident se mnou mluvil o památkové péči a požádal mě, abych se nesetkával s dalajlamou. O státních vyznamenáních nepadlo tentokrát ani slovo,” odpověděl Herman na dotaz Práva, zda se schůzka týkala i ocenění jeho strýce.

Dopsali ho až dodatečně?

Z prozatím dostupných informací vyplývá, že seznam vyznamenaných byl hotov již kolem 5. října, neboť šéf hradního protokolu Jindřich Forejt v pátek uvedl, že „vedoucí kanceláře prezidenta republiky a ředitel odboru kanceláře prezidenta republiky ... více než před dvěma týdny obeslali všechny osoby, které vyznamenání v letošním roce dostanou.“

Brady ovšem uvedl, že mu Forejt telefonoval až minulý pátek 14. října, kdy ho o vyznamenání ho informoval. Z toho by mohlo vyplývat, že Brady původně vůbec neměl mezi vyznamenanými figurovat a byl osloven až dodatečně.

Na schůzce na slovenské ambasádě měl Herman podle svých slov pro ČT na prezidentovo naléhání na zrušení schůzky říci, že o tom bude přemýšlet. Nakonec v úterý 18. října dalajlamu přijal. Brady následně v pátek pro server Aktuálně.cz uvedl, že se právě dozvěděl o tom, že prezident Zeman jeho vyznamenání zrušil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám