Hlavní obsah

Většina restaurací v ČR je nekuřácká nebo má oddělené prostory

V celém Česku je vůči nekuřákům vstřícná nadpoloviční většina podniků zaměřujících se na gastronomii. Nekuřácké jsou téměř všechny nové. Jejich provozovatelé tvrdí, že o hosty nemají nouzi a svého rozhodnutí vylepit na vstupní dveře nálepku informující příchozí o zákazu kouření s odstupem času nelitují. Vyplývá to z informací Asociace hotelů a restaurací.

Foto: David Taneček, ČTK

V Česku přibývá nekuřáckých restaurací.

Článek

V celé zemi je v současnosti podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václava Stárka minimálně 60 procent restaurací buď nekuřáckých, nebo mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. „Ty nové, které vznikají, už jsou vesměs všechny nekuřácké," uvedl Stárek. Připravovaný protikuřácký zákon, který budou v úterý projednávat poslanci, bude mít podle něj negativní vliv jen na podniky, kde jídlo není prvořadé, jako bary nebo pivnice. Poškodit by to mohlo i malé venkovské hospody, dodal.

Nekuřácké jsou hlavně provozovny primárně zaměřené na jídlo nebo například kavárny. Podniky, které nabízejí spíše konzumaci alkoholu, zůstávají většinou kuřácké nebo nabízejí alespoň oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Podle většiny provozovatelů by možnost volby měla ale zůstat. „Hosté ať si vyberou, kam půjdou,” poznamenal Oto Novák, který už čtvrt století provozuje oblíbenou restauraci Porta Café nedaleko liberecké radnice.

Je přesvědčen o tom, že obyčejné pivnice v okrajových částech měst nebo na venkově může úplný zákaz kouření zlikvidovat. Podle některých je také nefér nyní zakazovat kouření v podnicích, které investovaly spoustu peněz do kvalitní vzduchotechniky.

Kuřácký koutek s wi-fi

Majitelé restaurace Na Spilce, jedné z nejznámějších v Plzni se 600 židlemi, investovali naopak do komfortního kuřáckého koutku. Je pro 50 lidí s wi-fi, vytápěný a odvětraný. Podle Richarda Marka, provozovatele plzeňských restaurací Na Spilce, Na Parkáně a U Salzmannů, se jejich letošní přeměna na nekuřácké určitě osvědčila.

„Trochu se změní klientela. Hosty to nevyhnalo. Někteří třeba omezili návštěvu, protože si chtějí zakouřit i při pivu, ale z dlouhodobého pohledu to byl určitě krok správným směrem,” řekl. Nově se tam chodí najíst rodiny s dětmi a chodí také víc žen.

Podle předsedy sekce Královéhradeckého kraje AHR Karla Rady podnikatelé nekuřácké podniky otvírají, protože vidí, že je o ně zájem. "Druhým důvodem je, že i zaměstnanci chtějí dost často pracovat v nekuřáckém prostředí," poznamenal Rada.

Z jednotlivých krajů přibývá nekuřáckých restaurací jen velmi pomalu v Ústeckém kraji. Provozovatelé mají většinou obavu z úbytku zákazníků a poklesu tržeb, řekl ČTK předseda krajské sekce asociace Milan Nemrava. Oslovení majitelé nekuřáckých restaurací v kraji si ale na nedostatek hostů nestěžují a naopak vyzdvihují výhody provozu bez kouře.

K takzvanému protikuřáckému zákonu, který zavádí zejména úplný zákaz kouření v restauracích a dalších pohostinstvích, podávají nyní někteří poslanci návrhy úprav. Některé z nich směřují ke zmírnění restrikce. Druhé čtení vládní předlohy je ve Sněmovně naplánováno na úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám