Hlavní obsah

Česko posiluje boj s ruskou propagandou, píší tamní média

Právo, ama

Prakticky všechny významné ruské zpravodajské weby si všímají vzniku útvaru pro boj s ruskou propagandou v Česku, o němž na konferenci Stratcom summit hovořil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Rudé náměstí v Moskvě

Článek

Upozorňují, že ministrův resort tak reaguje na obavy z „informační války“, kterou měla rozpoutat Moskva. ”Česko posiluje boj s ‚ruskou propagandou‘,“ napsal v titulku deník Kommersant.

Upozornil, že české ministerstvo vnitra vytvořilo speciální útvar pro boj s ruským vlivem na veřejné mínění v zemi, jenž bude v „reálném čase reagovat na projevy propagandy a dezinformací na sociálních sítích Facebook, Twitter a v médiích“.

„Chceme se dostat do každého chytrého telefonu,“ citoval list Chovancova slova, která podle agentury Reuters na konferenci pronesl.

Ministerstvo: Je to hysterie

Deník Izvěstija si všiml, že nový útvar bude mít 20 zaměstnanců. Uvedl, že ruské ministerstvo zahraničí opakovaně poukazovalo na to, že „protiruská hysterie“ není nástrojem mezinárodních vztahů a že západní partneři se stále více pokoušejí používat lživé prostředky a provokace.

List Vědomosti si všiml, že české vnitro hodlá v boji s ruskou propagandou čelit dezinformacím, které se objevují v otevřených zdrojích. Upozornil, že europarlament již schválil projekt rezoluce o ruské propagandě, podle něhož Rusko „agresivně využívá široké spektrum nástrojů, aby rozdělilo Evropu a zajistilo podporu své politiky“.

Opoziční ruská televize Dožď poznamenala, že v ČR, kde žije kolem 30 tisíc Rusů, jsou desítky webů, jež prosazují moskevskou pozici ve vztahu k Západu. Citoval také Chovance, podle něhož zhruba čtvrtina českých obyvatel věří tomu, co si přečte na tzv. alternativních webech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám