Hlavní obsah

Z Hradu mi kvůli schůzce s dalajlamou vyhrožovali, řekl Herman

• Aktualizováno

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v pátek pro ČTK prohlásil, že Hrad ho předem vyzýval ke zrušení plánované schůzky s dalajlámou, jinak prý prezident Miloš Zeman neudělí Hermanovu strýci Jiřímu Bradymu státní vyznamenání.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr kultury Daniel Herman se setkal 18. října v Praze s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Článek

Jméno Jiřího Bradyho ještě nedávno figurovalo na seznamu lidí, které má prezident vyznamenat 28. října, nyní tam ale podle Hermana není.

Sám Jiří Brady serveru Aktuálně.cz sdělil, že ho o chystaném vyznamenání cenou T. G. Masaryka informoval ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt. To, že Brady měl být původně vyznamenán, potvrdila médiím i jeho dcera Lara.

„Dne 14. října 2016 mně volal ředitel protokolu prezidenta republiky a oznámil mi, že 28. října obdržím cenu T. G. Masaryka. Vnímal jsem to jako velikou poctu a uznání své celoživotní práce,” uvedl Brady. O zrušení vyznamenání se dozvěděl v pátek. „Jsem zklamán, ale vyrovnal jsem sem s horšími věcmi,” poznamenal.

„Podivné zkazky”, reaguje Hrad

Hrad ale Hermanovo tvrzení odmítá s tím, že žádný neoficiální seznam vyznamenaných neexistoval.

„Opravdu kulturní ministr. Média pilně zásobuje podivnými zkazkami a vesele tak kvůli svým zájmům dupe po státním svátku 28.10,” uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na svém profilu na Twitteru, ministr Herman by se podle něj měl za své výroky stydět.

Herman nicméně o svátku samotném nehovořil, vyjádřil se pouze ke kauze údajného vyškrtnutí svého strýce ze seznamu vyznamenaných.

Herman na svém twitterovém profilu odmítl opačnou konstrukci, s níž přišly Parlamentní listy. Ty tvrdily, že za vyškrtnutím Bradyho není Zemanova msta, nýbrž porušení Hermanova slibu. Ministr prý měl přemlouvat prezidenta, aby jeho strýci dal vyznamenání. Na oplátku měl slíbit, že schůzku s dalajlámou zruší.

„Odmítám nehoráznou lež, kterou šíří některá média. Nikdy bych se nesnížil k takovému 'handlování'. Fakt setkání s dalajlámou snad hovoří jasně,” uvedl Herman.

S informací o vyškrtnutí Jiřího Bradyho z harmonogramu slavnostního večera přišel server Aktuálně.cz, který se odvolával vyjádření Bradyho dcery Lary. Následně informaci potvrdil i Herman.

Hrad ale tvrzení rodiny odmítá s tím, že dosud oficiálně ani neoficiálně žádný seznam vyznamenaných nezveřejnil. „Kdo bude vyznamenán, ví pan prezident a pan premiér, který kontrasignuje. A u pana premiéra vskutku nevěřím, že by seznam před 28.10. 'vyzvonil'. Nominací je vždy více než skutečně vyznamenaných,“ řekl Novinkám Ovčáček.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Deníku řekl, že v seznamu osobností, které 28. října převezmou na Pražském hradě státní vyznamenání, a které spolupodepisoval, jméno Bradyho nebylo. Z vyjádření nevyplývá, kdy premiér dokument podepsal.

Osmaosmdesátiletý Brady prošel Terezínem i Osvětimí a celý život o hrůzách holokaustu píše a přednáší po celém světě.

Příjezd dalajlámy do Prahy kvůli jeho účasti na konferenci Forum 2000 způsobil velký rozruch poté, co se s ním sešli Herman a další politici. Čínské ministerstvo zahraničí ještě před jeho příjezdem požadovalo, aby se členové české vlády s nejvyšším duchovním vůdcem Tibetu nesetkávali.

Prezident, premiér a šéfové obou komor parlamentu potom podepsali prohlášení o dobrých vztazích s Čínou, které řada občanů kritizuje jako ponižující a servilní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám