Hlavní obsah

S přesunem iráckých uprchlíků má nadační fond další trable

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nadační fond Generace 21, který přesídlil 89 křesťanských uprchlíků z Iráku do Česka, má s migranty opět trable. Jeden z Iráčanů, který měl do Česka přicestovat letos v březnu, totiž v pátek nadaci osočil, že mu zrušila víza. Mluvčí Generace 21 Martin Frýdl nařčení označil za absolutní nesmysl. Letos už nadace musela řešit problémy s uprchlíky, někteří se vraceli z Česka do Iráku, jiní vycestovali do Německa.

Salman Hasan vysvětluje situaci Saada Al-GhanimaVideo: Novinky

 
Článek

„Moje jméno bylo na seznamu uprchlíků, kteří měli přijet do ČR. Ale Generace 21 z neznámého důvodu víza pro mě a pro moji dceru zrušila. Všem tvrdili, že jsem si to na poslední chvíli rozmyslel, ale to není pravda,“ prohlásil v pátek na tiskové konferenci v Praze Saad Al-Ghanim. V Česku pobývá díky turistickému vízu, v pondělí se vrací zpět do Iráku.

Mluvčí nadace Martin Frýdl však Novinkám řekl, že Iráčan nemluvil pravdu. „Je to jednoduché. Měl vízum a měl přijít na povinnou lékařskou prohlídku, která byla podmínkou, aby mohl odcestovat do ČR. Na tu prohlídku nepřišel,“ uvedl mluvčí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Salman Hasan (vlevo) a Saad Al-Ghanim vystoupili 21. října 2016 na tiskové konferenci vyjasňující situaci o Iráckých uprchlíků, kteří před časem dorazili do ČR.

Požadavky jsem splnil, tvrdí Iráčan

Jenže Al-Ghanim tvrdí, že jeden z koordinátorů projektu mu řekl, že na prohlídku nemusí a že víza platí 90 dní, a může tedy odcestovat kdykoli během tří měsíců. „Měl jsem velkou touhu do téhle země přijet a žít tady, hlavně kvůli mé konverzi ke křesťanství. V Iráku žiji ve strachu,“ popsal novinářům.

Když se před několika měsíci dozvěděl, že mu víza byla zrušena, byl prý překvapený. Iráčan si stojí za tím, že splnil všechny požadavky.

Spolupráce s Konvičkou

Jeho slova na páteční tiskové konferenci tlumočil Salman Hasan, který dříve s Generací 21 spolupracoval. S fondem se však rozhádali. Hasan se angažoval v Bloku proti islámu extremisty Martina Konvičky.

„Jak pan Hasan, tak jeho kolega vykládají úplné nesmysly. Více se k tomu nebudu vyjadřovat, je to tak, jak říkáme my,“ podotkl k tomu Frýdl bez dalšího komentáře.

Nadační fond Generace 21, která do Česka přesídlilo 89 iráckých uprchlíků, musela letos už řešit několik problémů. Někteří Iráčané se totiž rozhodli odejít zpět do své vlasti, jiní zase odcestovali do sousedního Německa. V České republice jich nakonec zůstalo pouze 34.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám