Hlavní obsah

Kalousek zůstává v čele TOP 09, spolustraníci ho podrželi

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Miroslav Kalousek zůstává v čele TOP 09, ve funkci ho podpořilo širší vedení - výkonný výbor. Kalousek po jednání prohlásil, že jeho setrvání v křesle předsedy strany si přeje většina členů z krajů i celostátního výboru.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Výbor jednal zhruba čtyři hodiny. „Diskuse byla dlouhá. Na základě drtivě většinového názoru kolegů z krajských výborů a z celostátního výboru setrvávám v čele TOP 09 a budu ji vést do úspěšných sněmovních voleb,“ oznámil Kalousek.

Jeho kolegové mu názor napsali anonymně na lístečky. Pro jeho setrvání v čele TOP 09 se vyslovila zhruba tři čtvrtina přítomných.

Vyloučení přeběhlíků

Kalousek současně oznámil, že začal proces vyloučení tří rebelů ze Středočeského kraje. Vyloučení Daniela Marka, Milana Schweigstilla a Michaely Vojtové navrhla šéfka středočeské organizace Helena Langšádlová. Důvodem byl jejich vstup do koalice Středočeského kraje, kterou tvoří ANO, STAN a ODS v čele s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO).

Vedení TOP 09 jednání o koalici ukončilo poté, co došlo k rozšíření původního tříčlenného uspořádání o ODS a nominaci Pokorné Jermanové na hejtmanku.

„Členové se stali přeběhlíky, porušili stanovy a zradili své voliče. Byl zahájen proces vyloučení,“ řekl Kalousek.

Vize do roku 2030

Strana se shodla, že musí urychlit práci na vizi České republiky do roku 2030. TOP 09 ji chce voličům představit do konce letošního roku.

„Dosavadní politiky pouze se zpožděním reagují na problémy, které se již staly aktuálními. TOP 09 tomu chce předejít a formulovat vizi fungující a soudržné společnosti pro rok 2030,“ uvedl výkonný výbor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám