Hlavní obsah

Operaci prostaty podstoupí každý třetí muž v ČR. Podívejte se, jak probíhá

– Praha
Novinky, ale

Benigní hyperplazie prostaty neboli nezhoubné zvětšení prostaty trápí stále více Čechů. U mužů se jedná o nejčastější urologické onemocnění a už kolem 50 let věku postihuje více než polovinu z nich. Existuje hned několik způsobů, jak operaci zvětšené prostaty provést. Náš štáb byl u toho.

Operaci prostaty podstoupí každý třetí muž v ČR. Podívejte se, jak probíháVideo: ale, Novinky

 
Článek

„Toto onemocnění se projevuje tím, že muži začínají mít obtíže s močením. Jednak mají během močení slabší proud a také chodí na toaletu často. Patří k tomu také noční močení a se objevují také problémy močení oddálit,“ popsal příznaky zvětšení prostaty Miroslav Záleský, vedoucí operačních sálů urologického oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN).

Nezhoubné zvětšení prostaty postihuje všechny muže bez rozdílu a nedá se tomu zabránit. Příznaky se ale neobjevují u všech. Někteří jsou celkem bez problémů.

Režim, léky, operace

Existuje několik druhů terapie. Tím nejjednodušším jsou takzvaná režimová opatření. Muži se naučí pracovat se svým močovým měchýřem ve smyslu omezení příjmu tekutin především ve večerních hodinách. Tím se omezí časté noční močení.

Dále může následovat léčba farmakologická. Jedna skupina léků se zaměřuje na snížení pacientových obtíží, druhá pak zabraňuje zhoršení choroby. Pokud se obtíže objeví včas a začnou se řešit, k operaci nemusí nutně dojít.

K tradičním chirurgickým možnostem léčby patří odstranění části prostaty přes močovou trubici (transuretrální resekce prostaty – TURP).

„Lidově se tomu říká frézkování. Jedná se o výkon endoskopický, tedy bez řezu. Přes močovou trubici se odstraní ta část močové trubice a prostaty, která nejvíce vadí při močení. Oproti výkonu řezem je stále méně invazivní a jedná se o stále nejčastěji prováděnou operaci. Nicméně i tato metoda je zatížená rizikem krvácení, což je hlavní problém,“ uvedl Záleský.

Hledání lepších metod

Právě z toho důvodu se snaží odborná veřejnost najít další metody, které riziko krvácení sníží. Tou je právě fotoselektivní vaporizace prostaty.

„Jedná se laserovou operaci, kdy odstraňujeme stejnou část prostaty přes močovou trubici, ale za pomoci laserové energie. Tím dochází k vaporizaci tkáně, zjednodušeně řečeno k jejímu odpaření. S výrazně nižším rizikem krvácení, které se prakticky nevyskytuje,“ dodal Záleský.

V České republice je ročně za pomoci medikamentů léčeno 230 tisíc pacientů a operačních výkonů se provádí cca 5400.

Až desetinásobně těžší

Česká urologická společnost uvádí, že po dvacátím roce věku je průměrná velikost prostaty přibližně 4x 3x 2 centimetry a váha 20 až 40 gramů. Se zvyšujícím se věkem se prostata zvětšuje a mění – především vlivem mužského pohlavního hormonu – testosteronu, ale nepřímo i estrogenů.

Dochází ke zvětšování oblasti žlaznatých buněk okolo močové trubice či zmnožení svalových a vazivových vláken, což prostatu mnohonásobně zvětšuje. V extrémních případech může dosahovat hmotnosti přes 200 gramů.

Reklama

Výběr článků

Načítám