Hlavní obsah

Český velvyslanec v Pekingu byl kvůli dalajlámovi na koberečku

Novinky, zpe, sir

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Před schůzkou dalajlámy s některými českými členy vlády si čínské ministerstvo zahraničí pozvalo na kobereček velvyslance v Pekingu Bedřicha Kopeckého. Ve čtvrtek o tom informoval server Aktuálně, informaci Novinkám potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr kultury Daniel Herman (vlevo) se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Článek

„Velvyslanec ČR v Pekingu B. Kopecký byl v reakci na informace o připravovaném setkání některých členů vlády s dalajlámou pozván dne 18. října, a to ještě před uskutečněním této schůzky, na MZV ČLR, kde čínská strana vyjádřila nad danými informacemi své znepokojení,“ sdělila Novinkám Lagronová.

Zástupci Pekingu podle ní zdůraznili vysokou citlivost otázky územní celistvosti a připomněli strategické partnerství obou zemí.

„Vyzvali, aby nedošlo k žádnému setkání oficiálních představitelů a především členů vlády s dalajlámou. Kromě vyjádření svého znepokojení čínská strana upozornila, že by v případě zpochybnění územní celistvosti ČLR musela reagovat s možným nepříznivým dopadem na rozvíjející se bilaterální vztahy a spolupráci,“ uvedla mluvčí.

Kopecký prý Číňanům řekl, že cesta dalajlámy do Česka je soukromá. Zároveň je prý ujistil o tom, že ČR nemění svou politiku jedné Číny a že respektuje celistvost území.

„Dále potvrdil, že ČR si je vědoma důležitosti tibetské otázky a podporuje dialog mezi centrální administrativou a tibetskou komunitou,“ řekla Novinkám Lagronová.

Čínské prohlášení zvedlo vlnu nevole

Návštěva dalajlámy vyvolala v Česku bouřlivé reakce. Poté, co se s tibetským duchovním vůdcem sešel ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), se od schůzky distancovali čtyři nejvyšší ústavní činitelé - prezident Miloš Zeman, předseda vlády Bohuslav Sobotka, šéf Sněmovny Jan Hamáček a předseda horní komory Milan Štěch.

V prohlášení například uvedli, že „Česká republika vychází vůči Čínské lidové republice z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí“.

To vyvolalo vlnu nevole u některých politiků i akademické obce. Padesátka zákonodárců se ve středu s dalajlámou sešla v Senátu. Některé české univerzity vyvěsili tibetské vlajky.

Reklama

Výběr článků

Načítám