Hlavní obsah

Debakl ve volbách rozhoupal komunisty. Ostrava chce hlavy vedení

Právo, Novinky, Denisa Doležalová, zpe, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Členové Městského výboru KSČM v Ostravě se v úterý na svém mimořádném jednání dohodli na tom, že v sobotu 22. října vyzvou předsedu KSČM Vojtěcha Filipa a místopředsedu své strany Jiřího Dolejše k rezignaci. Bude to na zasedání Ústředního výboru KSČM. Důvodem výzvy jsou špatné výsledky v krajských volbách. Právu informaci Parlamentních listů potvrdila tajemnice KV KSČM Ivana Kalousková.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip s Jiřím Dolejšem

Článek

„Na městském výboru se v úterý dohodlo, že tu výzvu v sobotu přednese člen ústředního výboru za Ostravu, což je Martin Juroška,“ upřesnila Kalousková s tím, že důvodem je výsledek voleb.

„Je to výzva k tomu, aby se v tom vedení vzpamatovali a změnili rétoriku a další věci. Je to výzva k tomu, aby začali fungovat jiným, aktivním způsobem. Strana ztratila spoustu voličů,“ dodala ještě Kalousková.

Přišli o hlasy i peníze

Podle autorů výzvy k rezignaci současného vedení KSČM totiž volby dopadly totálním debaklem a fiaskem. Vedení strany je podle nich nyní málo aktivní a bojácné. V minulosti však odvedlo dobrou práci.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb

V roce 2012 získala KSČM v krajských volbách celkem 538 953 hlasů. Letos ji volilo 267 047 lidí. KSČM tak přišla o 96 krajských zastupitelů a tedy také o 96 miliónů korun státního příspěvku.

Dolejš: Oficiální výzvu jsem zatím nedostal

Místopředseda strany Dolejš Novinkám řekl, že oficiálně žádnou výzvu nedostal. „V pátek byl výkonný výbor, kde se diskutovalo věcně a klidně. Nemohu komentovat informace v médiích předem, co kdo teprve přednese proti komu na jednání ÚV, to je jeho věc a interní věc organizace, která ho tam vysílá,“ uvedl.

„Pokud má někdo potřebu přes média takto organizovat naše jednání, není to bohužel poprvé, ale o důvod víc to nekomentovat,“ dodal.

Považuji to za úlet, nevím, co bychom tím získali
Alexandr Černý, poslanec KSČM

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik nechtěl výzvu ostravského městského výboru komentovat. „Vůbec nevím, o co jde. Počkejme si na sobotní jednání ústředního výboru, kde budeme konat podle stanov,“ řekl Právu. Nechtěl se vyjádřit ani k otázce, zdali se na jednání nejvyššího stranického orgánu skutečně může řešit odvolání předsedy.

Výzvu odmítl poslanec Alexandr Černý. „Považuji to za úlet, nevím, co bychom tím získali. Takové unáhlené reakce mi nepřijdou příliš konstruktivní,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám