Hlavní obsah

Střecha Paláce Lucerna se otevřela veřejnosti

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na tři dny se ve středu otevřela pro veřejnost střecha Paláce Lucerna v Praze. Lidé si ve výšinách mohou prohlédnout hlavní město z netradičních míst, v budoucnu by tam měla vzniknout komunitní zahrada. Zpřístupnění střechy probíhá v rámci rekonstrukce teras historického paláce.

Střecha pražského Paláce Lucerna se otevřela veřejnostiVideo: Lucie Fialová, Právo

 
Článek

Do čtvrtého patra návštěvníky vyveze výtah páter noster, pak musejí vyšlápnout jedno patro po svých. „To je krása,“ kochaly se ve středu starší ženy, které přišly mezi prvními.

Nápad na komunitní zahradu vznikl v hlavě kavárníka Ondřeje Kobzy, jenž stojí za projekty Piána na ulici či veřejného jukeboxu na poezii Poesiomat.

Majitelka paláce Dagmar Havlová, která je manželkou Ivana Havla - bratra bývalého prezidenta, se komunitní zahradě nebrání. „Jsou v Evropě, Austrálii, je to velmi příjemné,“ uvedla.

Zatím na nižší terase stojí stánek s farmářskými pochutinami. Zda se podaří vybudovat komunitní zahradu, Kobza zatím netuší. Střechu už místy pokrývá dřevěné molo.

Začala rekonstrukce střešních teras 

„Dnes je výjimečný den, symbolicky zahajujeme rekonstrukci střešních teras,“ řekl  architekt Petr Hájek. Projekt počítá s výměnou hydroizolačních vrstev, které dosloužily, odborníci se budou věnovat restaurování uměleckořemeslných prvků na zábradlí schodiště, obnoví odvodnění teras.

„Vznikne dřevěná paluba, která bude mít dvě funkce. Ochrání povrch a pomůže snížit teplotní výkyvy, hlavně v létě, kdy slunce střechu rozpaluje,“ vysvětlil Hájek. On sám považuje Lucernu z mnoha důvodů za zajímavou stavbu.

Na výstavbě se podílel jeden z geniálních statiků své doby Stanislav Bechyně, jde o jednu z prvních železobetonových konstrukcí. „Na terasách, kde stojíme, mělo přibýt ještě jedno patro. Kdyby nepřišla válka, Lucerna by asi vypadala jinak. Je zajímavá i tím, že si zachovala autenticitu veřejného prostoru. Jako jeden z mála paláců ho možná zachránilo, že neprošla v 90. letech překotnou rekonstrukcí,“ podotkl Hájek.

Střecha paláce Lucerny

Podle Kobzy nadcházející tři dny ověří zájem lidí, podle toho bude plánovat dál. Rád by terasy otevřel i v jiné dny. Přemýšlí ale spíš o jaru.

Havlová na otázku, zda se i jiné části budovy dočkají obnovy, odpověděla, že příští měsíc zmizí lešení z pasáže a prostor se podstatně rozsvítí. Právě se vyměňují luxfery, přibudou repliky historických lamp, které se našly na staré fotce. Příští rok vypuknou opravy fasád.

Lucernu mezi Vodičkovou a Štěpánskou ulicí postavil Václav Havel, dědeček pozdějšího prezidenta. Po roce 1948 byla Lucerna znárodněna, v roce 1992 palác dostali zpátky v restituci bratři Václav a Ivan Havlovi.

Ivan svou půlku daroval manželce Dagmar, která pak chtěla odkoupit druhou část od prezidenta Havla. Ten ale svůj podíl v roce 1997 prodal společnosti Chemapol Reality za 200 milionů korun; až o dva roky později prodala firma podíl za 145 milionů korun Dagmar Havlové. Po vleklých sporech s konkurzním správcem soudy rozhodly, že celá budova patří Dagmar Havlové, která hodlá palác rekonstruovat a oživit.

Reklama

Výběr článků

Načítám