Hlavní obsah

V Ralsku bourají kulturní dům sovětské armády. 25 let po jejím odchodu

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než čtvrtstoletí po odchodu posledního okupačního vojáka konečně úplně zmizí rozlehlá postsovětská ruina v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Liberecký kraj nechává v těchto dnech zbourat objekt někdejšího kulturního domu sovětské armády v Ralsku-Ploužnici.

BEZ KOMENTÁŘE: Demolice kulturního domu v RalskuVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Dům, ve kterém měl být také obrovský kinosál, se nikdy nedostavěl a nikdy se v něm nepromítalo. Než ho Sověti stačili dostavět, museli z Česka odejít. Na místě ruiny plánuje Liberecký kraj vysázet borovice.

„Je to největší objekt v bývalém vojenském prostoru. Hrozí tu zřícení celého domu, a tak je jediná cesta jeho zbourání,“ řekl Josef Jadrný, končící náměstek hejtmana.

Podobných objektů ve stejně špatném stavu je v Ralsku více. „Z těch větších třeba bývalý generální štáb nebo nádražní budova. Jejich využití je vzhledem k jejich stavu nereálné. I ty budeme muset zbourat,“ dodal Jadrný.

Foto: Michael Polák, Právo

V Ralsku zbývá ještě 170 podobných ruin po Sovětské armádě.

Před lety, když stát převedl pozemky bývalého vojenského újezdu na kraj a obec, bylo v Ralsku 179 ruin. „A zhruba sto sedmdesát jich tu stále je. Přibližně čtyřicet z nich je ve fázi hromady suti a zbylé jsou v různém stavu rozpadu,“ řekl Jan Růžička, ředitel Krajské správy silnic.

Demolici hradí Liberecký kraj z peněz, které mu zůstaly po likvidaci nelegální skládky německého odpadu v Bulovce na Frýdlantsku. Na ni kraj oproti předpokladům získal státní dotaci a navíc se podařilo vysoutěžit nižší cenu.

Foto: Michael Polák, Právo

V Ralsku zbývá ještě 170 podobných ruin po Sovětské armádě.

Na likvidaci dalších ruin by měl přispět také stát, loni to v Ralsku slíbili ministři obrany a životního prostředí Martin Stropnický (ANO) a Richard Brabec (ANO). „Pokud se podaří odstranit rozpadlé budovy a další strašáky po sovětské armádě, jsou tu ideální podmínky pro rozvoj takzvané měkké turistiky, která zahrnuje například naučné pěší trasy či cyklostezky,“ prohlásil Brabec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám