Hlavní obsah

Do sněmovních voleb bychom měli jít samostatně, míní hejtman Půta z hnutí STAN

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se hnutí STAN rozhodne jít do parlamentních voleb, mělo by jít samostatně, řekl Novinkám v rozhovoru liberecký hejtman Martin Půta. Starostové a nezávislí v posledních sněmovních volbách kandidovali spolu s TOP 09 a v dolní komoře parlamentu mají společný klub.

Interview: Martin Půta - obviněníVideo: Novinky

 
Článek

Čekal jste, že Starostové získají v Libereckém kraji přes 30 procent?

My jsme měli takovou tipovací soutěž a říkal jsem 27. Myslel jsem, že rozdíl mezi prvním a druhým nebude tak výrazný. Ale trefil jsem, že ANO bude druhé.

Když jste tipoval 27 procent, vůbec jste nepředpokládal, že by se v preferencích lidí mohlo projevit vaše obvinění z korupce?

Když jste lídr kandidátky, musíte věřit, že vyhrajete. Samozřejmě jsem měl i druhý scénář, připouštěl jsem si, že se můžu mýlit. Ale myslím, že voliči hodnotili, co ten kraj za čtyři roky udělal. Vzhledem k tomu, jak hodně se o té kauze hovořilo a psalo, tak ty dvě věci zvažovali a asi u nich převážil pohled, že kraj splnil, co slíbil.

Martin Půta
V letošních krajských volbách zvítězilo v Liberci hnutí STAN v čele s hejtmanem Martinem Půtou s 32,35 procenta. I přes to, že je Půta obviněný z korupce, získal přes osm tisíc preferenčních hlasů. Hejtman opakovaně tvrdí, že je nevinný.
Půta byl obviněn z přijetí statisícového úplatku a zneužití pravomoci v listopadu 2014. Obvinění souvisí s projektem rekonstrukce kostela Maří Magdalény v Liberci. Zakázku na opravu, která vyšla na 65 miliónů korun, získala společnost Metrostav. Na rekonstrukci měla přispět EU, to se však nestalo. Půta, jenž byl v čele operačního programu Severovýchod, navrhl, aby ROP proplatilo žadateli náklady průběžně, nikoliv až po dokončení projektu. Peníze však původně neměly být uvolněny před dokončením rekonstrukce. Půta se do problémů dostal kvůli tomu, že prosazoval průběžné financování a ne proplacení nákladů až po dokončení. Policie ho viní, že právě za to dostal úplatek. Hejtman od začátku kauzy odmítá, že by přijal jakékoliv peníze.

Vy jste kvůli tomu obvinění vloni odešel z čela hnutí. Proč jste neodešel i z funkce hejtmana?

Funkci předsedy jsem pozastavil hned v ten den, co mě obvinili. Vyhodnotil jsem si, že těžko můžu poškozovat hnutí v Karlových Varech a na jižní Moravě, kde lidi nemohou porovnávat to, co se píše o mojí kauze, a jak funguje kraj. To byl taky ten důvod, proč jsem zůstal hejtmanem. Tenkrát jsem myslel, že se ta kauza vyřeší v rychlosti, jak by se měla řešit v normálním světě. Dalším důvodem je, že mě přesvědčovali moji kolegové ze Starostů. Navíc jsem si vyhodnotil, že když odstoupím, tak to budou média a političtí oponenti prezentovat jako moje přiznání.

Pořád tedy trváte na tom, že jste nevinný.

Já na tom netrvám, já jsem nevinný. Jsem obviněný z něčeho, co jsem neudělal, a věřím, že se dočkám možnosti obhajovat se u soudu. Ta kauza trvá skoro už dva roky. Osobně to není nic moc. Člověk si projde takovými různými obdobími, ve kterých si říká, jestli má vůbec v Česku smysl působit ve veřejném prostoru.

Dává vám to vaše okolí nějak znát?

Většinou se mě lidé, kteří se nezajímají o politiku, ptají, jestli už to skončilo, a jsou překvapení, že dva roky probíhá vyšetřování bez nějakého závěru. Dávalo mi to znát vzdálené okolí, především někteří političtí konkurenti, když jsem si třeba u sebe ve schránce přečetl „hezké“ věci.

Nenapadlo vás, že by bylo lepší nekandidovat a počkat na soud?

Byla to jedna z variant, kterou jsem zvažoval. Ale díky podpoře od kolegů v kraji jsem se nakonec rozhodl, že kandidovat budu. Jak se ukazuje, to rozhodnutí bylo správné. Ale pochybností má člověk vždycky hodně.

Hnutí po vás znovu vede Petr Gazdík. Jak jeho práci hodnotíte?

Petr byl a je dobrý předseda. Výsledek v krajských volbách je jeho velká vizitka. 9,6 procenta je jednoznačný úspěch.

Interview: Martin Půta - celostátní politikaVideo: Novinky

Starostové teď mají ambice stát se samostatnou parlamentní stranou. Souhlasíte s tím, nebo by měli zůstat na krajích a v regionech?

Každý úspěch ve volbách znamená, že se podobné úvahy objevují. Povedeme o tom diskusi. Myslím si, že do parlamentních voleb bychom měli kandidovat, ale pouze v případě, že budeme skutečně připraveni to odpracovat. Nejhorší by bylo rozhodnutí kandidovat ve volbách, ve kterých bychom získali 2,5 procenta. To by mohl být velký problém pro Starosty v komunálních volbách za dva roky. Na druhou stranu před dvěma lety, když jsme začali mluvit o krajských volbách, tak jsme říkali, že to bude něco jako test pro parlamentní volby. A myslím, že jsme v tom testu uspěli.

STAN by podle vás mělo jít do sněmovních voleb samostatně, nebo s nějakou stranou, například jako v posledních volbách s TOP 09?

Neumím si představit situaci, kdy jsme ještě pořád v období spolupráce s TOP 09 na parlamentní úrovni a že bychom kandidovali s někým jiným. Už slyším bývalého pana předsedu Schwarzenberga, jak to přirovnává k manželské nevěře. Pokud do těch voleb půjdeme, měli bychom jít samostatně, případně samostatně ve spolupráci s těmi hnutími v regionech, se kterými jsme už teď spolupracovali.

Zapojil byste se do celostátní politiky?

Do té doby, než se vyřeší moje kauza, se jiných voleb nezúčastním. Sliboval jsem, že pokud vyhrajeme krajské volby, budu čtyři roky pracovat pro Liberecký kraj. Neumím si představit, že tady po roce zamávám voličům a půjdu do Sněmovny. Takže příští rok se na kandidátce do parlamentu určitě neobjevím. Ani jsem nezískal přesvědčení, že bych byl světu prospěšný tím, že budu poslancem. Máme úplně jiné lidi, kteří do parlamentu patří, třeba pana poslance Farského.

Interview: Martin Půta - koalice v krajíchVideo: Vaclav Toman, Novinky

Váš poslední sjezd vypadal trošku jako námluvy. S kým si umíte spolupráci na vládní úrovni představit? Šli byste případně do koalice s hnutím ANO?

Definujeme se jako středopravé hnutí. Ta spolupráce je možná se všemi až na extremisty. Spolupráce s hnutím ANO je do budoucna možná. Začneme si ji zkoušet minimálně u nás v kraji během několika týdnů.

Jak se díváte na to, že v některých krajích se hnutí ANO mnohdy obchází?

Jsem dlouholetý kritik a odpůrce koalic proti vítězům. Můžu připomenout, že před dvěma lety, když v Semilech vyhrála Volba pro Semily a chyběl jí jeden hlas pro vytvoření koalice, tak to bylo hnutí ANO, kdo vytvořil koalici proti vítězům. Ta koalice vydržela fungovat jenom tři měsíce. Koalice proti vítězům nefungují. Možná někde, kde je to remíza. Ale tam, kde je vítěz jasný, tak pokusy o vytváření národní fronty proti vítězi dopadají špatně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám