Hlavní obsah

Babiš chce začít jednat o zrušení Senátu, je prý zbytečný a drahý

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rekordně nízká účast v druhém kole senátních voleb, která byla jen 15,4 procenta, by měla nastartovat debatu o zrušení horní komory. Právu to řekl lídr ANO a ministr financí Andrej Babiš, který ale pochybuje, že na to ostatní politici kývnou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda ANO Andrej Babiš sleduje výsledky 2. kola senátních voleb ve volebním štábu hnutí.

Článek

„Senát je de facto zbytečný, zpomaluje legislativní proces, stojí 600 miliónů korun ročně, a navíc ztratil kompetenci volit prezidenta. Na Slovensku například horní komora není,“ řekl Právu Babiš s tím, že on by se zrušení Senátu nebránil.

Na dotaz, zda je tedy na čase otevřít tuto debatu, odpověděl: „Určitě se debata může otevřít, ale za hnutí ANO není horda politických papalášů, kteří ty fleky potřebují. Ostatní strany mají obrovskou databázi lidí, které potřebují uplacatýrovat, to my nemáme.“

Horní komoru v minulosti zrušilo například Švédsko, jednokomorové parlamenty mají také v Dánsku, Finsku, Norsku, Řecku, Maďarsku, Srbsku či na Novém Zélandu a Ukrajině.

ANO v doplňovacích volbách získalo tři senátory.

Anketa

Byl/a byste pro zrušení Senátu?
Ano
91,3 %
Ne
8,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32921 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám