Hlavní obsah

Kdo zasedne v Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinky.cz přinášejí profily 27 senátorů a senátorek, kteří byli zvoleni ve druhém kole letošních voleb.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek senátních voleb 2016

Článek

 Brno - město - Jan Žaloudík (ČSSD)

Jan Žaloudík je senátor a ředitel Masarykova onkologického ústavu.

Absolvoval Lékařskou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně. Roku 1992 obdržel titul CSc., v roce 1998 po habilitaci titul docenta a roku 2003 získal profesuru.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 55 - Brno město

Ústí nad Orlicí - Petr Šilar (KDU-ČSL)

Petr Šilar je senátor od října 2010 a zastupitel Pardubického kraje. V roce 1989 se stal členem Občanského fóra a v letech 1990 až 2001 byl starostou Letohradu.

V roce 2005 vstoupil do KDU-ČSL. V letech 2010 - 2013 byl starostou obce Horní Čermná. Od roku 2014 je členem dozorčí rady státního podniku Povodí Labe.

Po absolvování Agronomické fakulty Vysoké školy zemědělské v roce 1980 působil jako agronom v zemědělském družstvu Mistrovice a poté jako agrokonzultant v Žamberku. Je ženatý a má dva syny. Mezi jeho koníčky patří historie, knihy, venkov a zahrada. Bojuje mimo jiné za zrušení letního času.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 46 - Ústí nad Orlicí

Frýdek-Místek - Jiří Cieńciala (Občané spolu, Nezávislí)

Vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj, bývalý ministr průmyslu a obchodu ve vládě Jiřího Rusnoka. Většinu své kariéry spojil s Třineckými železárnami, byl mimo jiné vedoucím oddělení robotiky, ředitelem pro vývoj a obchod ve strojírenské divizi a nakonec generální ředitelem společnosti (1997 až 2011). Po odchodu z čela firmy působil v její dozorčí radě.

Vystudoval systémové inženýrství na Vysoké škole báňské v Ostravě, na škole také externě vyučoval. Před nástupem do Rusnokovy vlády se k pedagogické činnosti vrátil, byl rektorem Vysoké školy podnikání v Ostravě (od 2015 Vysoká škola podnikání a práva). Jako vládní zmocněnec se v poslední době věnoval zejména problémům spojeným s plánovaným uzavíráním dolů OKD nebo stavem společnosti Vítkovice.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 73 - Frýdek-Místek

Tábor - Jaroslav Větrovský (Nestraník za hnutí ANO)

Jaroslav Větrovský je od roku 2006 starostou města Mladá Vožice, v roce 2014 se stal vítězem soutěže Svazu měst a obcí ČR Nejlepší starosta Jihočeského kraje.

Původní profesí je pedagog.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 13 - Tábor

Praha 10 - Renata Chmelová (KDU-ČSL)

Renata Chmelová je zastupitelkou Prahy 10, kde se specializuje na územní plánování či tvorbu strategických městských plánů. U vedení radnice prosazuje také zapojení občanů do rozhodování o zásadních věcech v desáté městské části.

Vystudovala obor automatizační technika na Střední průmyslové škole elektrotechnické. Kromě práce v oboru se věnovala také marketingu.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 22 - Praha 10

Hodonín - Anna Hubáčková (nestraník za KDU-ČSL)

Anna Hubáčková je zastupitelka a starostka obce Ratíškovice na Hodonínsku.

Vystudovaná inženýrka dříve působila jako vedoucí Odboru životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje či výzkumná pracovnice.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 79 - Hodonín

Olomouc - Lumír Kantor (nestraník za KDU-ČSL)

Lubomír Kantor je lékař a soudní znalec.

V roce 1990 vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, jeho oborem se stala neonatologie. Nejdříve působil jako dětský lékař v Přerově, od roku 1993 pracuje ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde je od roku 1997 primářem Novorozeneckého oddělení s JIP.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 61 - Olomouc

Jihlava - Miloš Vystrčil (ODS)

Miloš Vystrčil vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy Univerzity v Brně, působil jako učitel a zástupce ředitele gymnázia v Telči. Od roku 2009 vyučuje na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě.

V letech 1998 až 2001 byl starostou Telče, v roce 2001 byl zvolen prvním zástupcem hejtmana kraje Vysočina, v letech 2004 až 2008 byl hejtmanem. Je zastupitelem kraje Vysočina a města Telč. Senátorem je od roku 2010.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 52 - Jihlava

Kutná Hora - Jaromír Strnad (ČSSD)

Jaromír Strnad je senátorem od roku 2010, ve stejném roce byl zvolen také starostou města Čáslav.

Vystudoval obor konstrukce a doprava na Fakultě stavební ČVUT v Praze. V průběhu let 1988 až 1992 působil v podniku Prefa Dolní Bučice. Je členem dozorčí rady firmy Anima Čáslav.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 40 - Kutná Hora

Brno - město - Jiří Dušek (ANO)

Jiří Dušek je vzděláním astrofyzik a od roku 2008 ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Ve funkci senátora se chce věnovat školství, vědě a výzkumu. Chtěl by pomoci také Brnu, které se profiluje jako město vědy a vzdělanosti a v němž je řada vysokých škol, vědeckých center i firem, které se věnují inovacím a patří k technologické špičce.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 58 - Brno město

Pardubice - Miluše Horská (Nestraník s podporou KDU-ČSL, SZ)

Miloše Horská je pedagožka, která přednáší na Katedře speciální pedagogiky Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové.

Působí také ve funkci ředitelky Základní a praktické školy Svítání v Pardubicích, která poskytuje vzdělání a sociální služby dětem i dospělým s mentálním a kombinovaným postižením.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 43 - Pardubice

Bruntál - Ladislav Václavec (ANO)

Ladislav Václavec je lékař a ředitel Slezské nemocnice Opava.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 64 - Bruntál

Most - Alena Dernerová (nestraník za hnutí Severočeši.cz)

Alena Dernerová je senátorka a členka zastupitelstev Ústeckého kraje a města Most.

Dernerová vystudovala Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze a má atestaci v oboru dětská neurologie.

Do Senátu byla zvolena v říjnu 2010. Nyní je místopředsedkyní výboru pro zdravotnictví a sociální politiku a místopředsedkyní senátorského klubu ANO a Severočeši.cz. V mosteckém zastupitelstvu je předsedkyní komise pro sociálně-právní ochranu dětí.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 4 - Most

Mělník - Petr Holeček (STAN)

Petr Holeček je starosta Kralup nad Vltavou.

Holeček se začal angažovat v komunální politice po listopadu 1989. V roce 1990 se stal zastupitelem Kralup nad Vltavou, později místostarostou a od roku 2006 je starostou Kralup nad Vltavou. Od roku 2008 je zastupitelem Středočeského kraje.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 28 - Mělník

Praha 6 - Jiří Růžička (nestraník za TOP 09 s podporou STAN a KDU-ČSL)

Jiří Růžička je ředitel gymnázia a zastupitel. Do komunální politiky vstoupil, když byl jako nestraník za TOP 09 zvolen v komunálních volbách 2014 zastupitelem městské části Praha 6.

Absolvoval Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v oboru tělesná výchova - český jazyk a literatura. Od roku 1978 učí na Gymnáziu Jana Keplera v Praze 6, kde je od roku 1990 ředitelem. Specializuje se především na koncepci středoškolského vzdělávání a témata zážitkové pedagogiky, je spoluzakladatelem Asociace ředitelů gymnázií.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 25 - Praha 6

Ostrava-město - Zdeněk Nytra (Nezávislý kandidát s podporou ODS a TOP 09)

Zdeněk Nytra je ředitel moravskoslezských hasičů a člen zastupitelstva v Moravské Ostravě a Přívozu.

Vystudoval ostravskou Vysokou školu báňskou, obor technika požární ochrany a bezpečnosti průmyslu. Celý život pracuje jako profesionální hasič, nejprve u drážních hasičů, poté u hasičů města Ostravy a od roku 2001 je ředitelem Hasičské záchranné služby Moravskoslezského kraje.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 70 - Ostrava město

Karlovy Vary - Jan Horník (STAN)

Jan Horník je senátorem už od roku 2004, svůj post obhájil už potřetí. Je také starostou Božího Daru a zastupitelem Karlovarského kraje.

Absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Praze, pracoval jako projektant závlah a odvodnění, vedoucí lyžařského areálu či podnikatel v cestovním ruchu.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 1 - Karlovy Vary

Plzeň-město - Václav Chaloupek

Václav Chaloupek je režisér, scenárista a publicista, ochránce přírody a člen plzeňského zastupitelstva za hnutí Občané patrioti.

Plzeňský rodák vystudoval Pedagogickou fakultu a poté pracoval jako učitel kreslení na základní škole. Později byl výtvarníkem v dopravním podniku ČSAD a také kulturním referentem v plzeňské zoologické zahradě. V roce 1989 se stal redaktorem plzeňské redakce Československé televize (nyní Česká televize), pro kterou natočil stovky reportáží.

Širokou popularitu si získal jako režisér a scenárista večerníčkových příběhů se živými zvířaty (například Tuláček, Méďové, Pruhovaní kamarádi, Vydrýsek, Kluci ze zámku, Madla a Ťap, Bráškové).

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 7 - Plzeň - město

Český Krumlov - Tomáš Jirsa (ODS)

Rodák z Libčic nad Vltavou nedaleko Prahy vystudoval po maturitě na elektrotechnické průmyslovce České vysoké učení technické, obor ekonomika a řízení energetiky. Později na ČVUT absolvoval dvouleté postgraduální studium ochrany a tvorby životního prostředí a tříletý obor systémového řízení.

V letech 1980 až 1991 byl projektantem Energoprojektu Praha, pracoval nejprve v oddělení životního prostředí, později v oddělení lokalizace jaderných zdrojů. Později se s rodinou přestěhoval do Hluboké nad Vltavou.

V Senátu, kam byl poprvé zvolen v roce 2004, působí jako místopředseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 10 - Český Krumlov

Beroun - Jiří Oberfalzer (ODS)

Známý bojovník proti Lisabonské smlouvě vedl v horní parlamentní komoře mediální komisi, v současnosti předsedá mandátovému a imunitnímu výboru. Je členem organizačního výboru a výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, krátce učil na odborném učilišti v Malešicích a poté do roku 1989 pracoval v podniku Geofyzika Praha. Po roce 1989 nastoupil do tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky; založil a vedl oddělení monitoringu a dokumentace, později byl ředitelem tiskového odboru. Po stáži nadace National Forum Foundation ve Washingtonu se stal výkonným ředitelem Nadace Patriae (1993 až 1998). Od roku 1999 byl manažerem firmy British American Tobacco Czech Republic, odkud odešel v roce 2004 kvůli vstupu do politiky, když se stal senátorem.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 16 - Beroun

Praha 11 - Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11)

Ladislav Kos je technik, ekonom, bývalý místostarosta Prahy 11. S komunální politikou začal v roce 2010, kdy byl zvolen do zastupitelstva Prahy 11, o čtyři roky později mandát obhájil. V listopadu 2014 se stal místostarostou Prahy 11, z funkce byl odvolán letos v březnu, čímž se rozpadla i koalice městské části. Mezi jeho hlavní politická témata patří ekonomika, sport či ochrana zeleně u Hostivařské přehrady. Je spoluzakladatelem Hnutí pro Prahu 11, od roku 2013 je jeho místopředsedou.

Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Pracoval v podnicích Pragochema či Safina, od roku 1992 pak podniká; spolupracuje na technických, chemických a environmentálních projektech.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 19 - Praha 11

Ústí nad Labem - Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz)

Senátorem byl poprvé zvolen v roce 1998, tehdy ale ještě za KSČM, a ve funkci byl do roku 2004. Podruhé byl do Senátu zvolen v roce 2010 za hnutí Severočeši.cz, které ve stejném roce vyměnil za KSČM. Za Severočechy je také od roku 2008 v ústeckém zastupitelstvu. Doubrava má dlouhou zkušenost s komunální politikou, již v roce 1990 byl zvolen starostou obce Telnice, na národním výboru v obci působil už před listopadem 1989. Starostou Telnice byl do roku 2010.

Vystudoval střední odbornou školu - obor sdělovací a zabezpečovací zařízení.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 31 - Ústí nad Labem

Liberec - Michael Canov (STAN+SLK)

Starosta Chrastavy a pedagog.

Canov je bývalý člen US-DEU a ODS, je jedním ze zakládajících členů hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a prvním místopředsedou. Známým se stal díky svým úspěchům v právních sporech se státními institucemi. Mimo jiné dokázal obhájit u ústavního soudu vyhlášku o regulaci hazardu včetně videoterminálů povolovaných ministerstvem financí.

Vystudoval Vysokou školu chemicko technologickou Pardubice, vzdělání si rozšířil pedagogickým studiem na Výzkumném ústavu inženýrského studia ČVUT v Praze a učitelstvím fyziky a matematiky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 34 - Liberec

Jičín - Tomáš Czernin (TOP 09+STAN)

Tomáš Czernin je místostarosta Dymokur, příslušník vinořské větve bývalého šlechtického rodu Czerninů, lesník a zemědělec. Od roku 1992 se věnuje správě zrestituovaného rodinného majetku v Dymokurech na Nymbursku.

Začínal jako projektant v Pražském projektovém ústavu, poté působil jako projektant v Rakousku. V letech 1998 až 2002 byl v Dymokurech zástupcem starosty jako nestraník za KDU-ČSL. Před šesti lety skončil ve stejném volebním obvodu na třetím místě. Je členem Suverénního řádu Maltézských rytířů a osobně se účastní na charitativním díle tohoto řádu.

Celým jménem Tomáš Zachariáš Josef Maria Děpolt Rudolf Kazimír Hostislav Czernin se narodil 4. března 1962 v Plzni. Vystudoval Stavební fakultu Českého vysokého učení technického v Praze. Je ženatý a má čtyři děti.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 37 - Jičín

Kroměříž - Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Šárka Jelínková je od roku 2011 ředitelka domova pro seniory v Bystřici pod Hostýnem, od roku 2006 bystřická zastupitelka, letos byla zvolena do zastupitelstva Zlínského kraje.

Po maturitě vystudovala pedagogickou nástavbu a později vychovatelství na Univerzitě Palackého v Olomouci (1996). Celý život se pohybuje v sociálních službách. Pracovala na Hostýně, mimo jiné jako vedoucí vychovatelka, později pracovala v domově pro hendikepované ve Chvalčově, mezi roky 2000 a 2008 vedla Domov pro osoby se zdravotním postižením Barborka v Kroměříži.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 76 - Kroměříž

Nový Jičín - Petr Orel (SZ, KDU-ČSL s podporou Naše Beskydy)

Petr Orel je ekolog, vedoucí záchranné stanice v Bartošovicích a člen Strany zelených. Rodák z Nového Jičína pracoval po maturitě na Střední zemědělské technické škole v Novém Jičíně, v Okresním vlastivědném muzeu v Novém Jičíně, živil se i jako agronom a dispečer v zemědělství.

V roce 1990 inicioval delimitaci Stanice pro záchranu volně žijících živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku od státu pod nevládní organizaci Český svaz ochránců přírody, v současnosti je jejím vedoucím (ve stanici pracuje od roku 1992). Od roku 2006 vede projekt Návrat orla skalního do ČR.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 67 - Nový Jičín

Blansko - Jaromíra Vítková (KDU-ČSL)

Jaromíra Vítková je místostarostka Boskovic a krajská zastupitelka. Vystudovala Vysokou školu zemědělskou v Brně, po studiu pracovala v zemědělství a velkou část profesního života strávila ve veřejné správě. Byla vedoucí odboru životního prostředí boskovického městského úřadu a brněnského magistrátu a inspektorkou České inspekce životního prostředí.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 49 - Blansko

Reklama

Výběr článků

Načítám