Hlavní obsah

Babiš: Volby nebudou mít na vládu dopad

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Výsledek krajských a senátních voleb, ve kterých většinu regionů dobylo hnutí ANO, nebude mít podle ministra financí Andreje Babiše žádný dopad na vládní koalici s ČSSD a lidovci. Babiš to v sobotu večer řekl v rozhovoru pro Novinky.cz.

Babiš v rozhovoru pro Novinky: Výsledek voleb je pro mě dopingVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Jak hodnotíte výsledky voleb?

Jsem rád, děkuji všem, kteří nás volili. Je to pro mě velký doping a taková satisfakce. Snažil jsem se to odpracovat. Jsem rád, že lidi přišli a dali nám svůj hlas. Je důležité, aby lidi chodili k volbám. Nebyly to jednoduché volby, byly atypické. Ten největší soupeř byla soc. dem., která tu kampaň nevedla úplně korektně. Snažili se přesvědčit lidi o něčem, co není pravda, že chceme něco privatizovat. Oni už to zprivatizovali dávno a cítili se ohroženi. Uvidíme, jak to dopadne v rámci vyjednávání.

Zvítězili jste v devíti krajích. Kolik si myslíte, že byste mohli mít hejtmanů?

To skutečně netuším. Musíme hlavně usilovat o to, abychom tam měli zásadní vliv na hospodaření krajů. Pokud budeme mít hejtmana, tak to je dobře, ale nemusí to být vždycky podmínka.

Samozřejmě jsme pořád takový cizí element
Andrej Babiš (ANO)

Počítáte s tím, že byste nakonec vůbec nemuseli vládnout? Že by v krajích vznikly koalice, na kterých byste se nepodíleli?

Že by se to stalo v devíti krajích, to se mi nezdá pravděpodobné. Uvidíme. Samozřejmě jsme pořád takový cizí element, kdy strany mají společného nepřítele. Ale je to o lidech. Nechám se sám překvapit.

Nemáte obavy, že by to v případných krajských koalicích mohlo dopadnout jako po komunálních volbách, kdy se v řadě měst koalice, ve kterých jste byli, rozpadly?

Snad ne. V některých těch komunálních volbách - v Plzni a Olomouci jsme nevyjednávali dobře, chtěli jsme mít primátora. Kdybychom vyjednali lépe, mohli jsme tam být.

Možná kolegům pustím koncert od One Direction
Andrej Babiš (ANO)

Bude mít výsledek krajský a senátních voleb nějaký dopad na vládnutí? Budete se v koalici cítit silnější?

Ne, určitě ne. Ve vládě se necítíme silnější, soc. dem. často hlasuje s KDU-ČSL. Teď naposledy, když pomohli Tykačovým firmám (hlasování o tom, že horníci ze severu Čech dostanou stejné finanční kompenzace jako ti z OKD - pozn. red.), kdy nás přehlasovali, i když je to porušení koaliční smlouvy, protože to bylo o rozpočtových penězích. Ale na to jsme si už bohužel zvykli.

Jak budete slavit?

Určitě je to příležitost, jak se pobavit s kolegy nějak jinak, protože na sebe máme málo času. Možná kolegům pustím koncert od One Direction (irsko-britská chlapecká hudební skupina - pozn. red.), díky kterým jsem zhubnul deset kilo přes léto. I když je to pro mladé holky, je to neskutečný koncert, ze kterého jsem čerpal energii.

Takže za vítězství ANO v krajských a senátních můžou One Direction?

Díky One Direction jsem zhubnul deset kilo. Tak každý máme nějaké zdroje energie. Samozřejmě velkým zdrojem energie jsou pro mě lidé. Já vnímám, jak mě lidé vnímají. To mi dodává nějakou sílu. Protože ten život je pro mě teď velmi složitý.

Jak to?

Jel jsem dva měsíce sedm dní v týdnu, nevidím děti, paní, vnučky, firmě se nedaří. Ale za to státu se daří, budeme mít nejlepší výsledek v rozpočtu, snižuji dluhy.

Koukám, že jste si zkrátil fousy.

Přemýšlel jsem, že se oholím na debatu u pana Moravce, ale nakonec mi to moje okolí zakázalo. Myslím, že vypadám hůř a starší, ale jsou na to různé názory.

Reklama

Výběr článků

Načítám