Hlavní obsah

Pokud neuspěji v Senátu, nabídnu svou hlavu ministra, řekl Mládek

Právo, kab
Aktualizováno

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) nabídne premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) svou rezignaci, pokud neuspěje v Táboře ve volbách do Senátu. Právu to řekl s tím, že nechce předsedovi vlády přidělávat další starosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr průmyslu Jan Mládek.

Článek

„Já jsem několikrát řekl, co přesně udělám, pokud neuspěji dnes nebo za týden. Napíšu dopis předsedovi strany a dám svoji vládní funkci k dispozici. A on rozhodne, jestli mám setrvat či nikoliv. Nechci přidělávat problémy ani straně, ani předsedovi. Bude to plně na něm,“ řekl Právu Mládek. Mládek postoupil do 2. kola spolu s kandidátem ANO Jaroslavem Větrovským.

Výsledky krajských voleb jej zklamaly. „Co se týče krajských voleb, tak bych ocenil výsledek v jižních Čechách a na Vysočině, protože jsem jihočeský volič i jihočeský poslanec. Myslím, že tam to dopadlo výborně. V jiných krajích to dopadlo výrazně hůř a ČSSD to bude muset vyhodnotit,“ uvedl Mládek. [celá zpráva]

Co udělala sociální demokracie špatně, proč ve volbách neuspěla tak, jak chtěla, nechtěl Mládek odhadovat. „Hnutí ANO se podařilo vytvořit určitou vlnu, na které se to veze. Podle mě ta vlna nemá hmatatelné opodstatnění. Je virtuální, ale účinná,“ dodal ministr průmyslu k výsledkům voleb, jimž dominovalo Babišovo hnutí. [celá zpráva]

Jednání v krajích

„Výsledek voleb předurčuje zajímavé vyjednávání,“ komentoval pro Právo krajské volby lídr ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna s tím, že k jednání strana prý přikročí až v pondělí.

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) zahájí naopak jednání co nejdříve. „Jsou tu tři silné subjekty. Mezi námi a ANO je rozdíl pár set hlasů. S Koalicí pro Pardubický kraj jsme tři nejsilnější hráči. Dostala se i KSČM, STAN a ODS. V této chvíli jednoznačně začínají jednání. Jsme otevřeni spolupráci se všemi stranami,“ řekl Právu Netolický.

Hledat prý bude řešení, které bude pro kraj stabilní. „Koalice závislá na jednom hlasu je špatná. Budeme hledat řešení, které bude výrazně stabilní stejně jako bylo v minulých čtyřech letech,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám