Hlavní obsah

ANO vyhrálo krajské i senátní volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO v letošních krajských i volbách do Senátu triumfovalo. Dokázalo zvítězit v devíti krajích a jeho kandidáti se dostali do druhého kola ve většině senátních obvodů. ČSSD dokázala zvítězit pouze ve dvou krajích a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uznal, že lidé chtěli po osmi letech změnu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hnutí ANO sledovalo výsledky voleb v Centru pohybové medicíny na Chodově. Na snímku Andrej Babiš.

Článek

Hnutí ANO zvítězilo ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V dalších čtyřech krajích figuruje na druhém místě.

Sociální demokraté dokázali oslovit nejvíce voličů pouze v Jihočeském kraji a na Vysočině.

Sobotka: Lidé chtěli změnu

„Lidé rozhodli. Podle průběžných výsledků to vypadá, že po osmi letech upřednostnili změnu ve vedení krajů,” připustil nad průběžnými výsledky premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Strana měla doposud 11 hejtmanů. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Průběžný výsledek krajských voleb

Spokojený byl naopak lídr ANO Andrej Babiš. Voliči podle něj byli rozumní a rozhodovali se na základě toho, jak v posledních letech hejtmani kraje vedli.

Spokojení lidovci i STAN

Spokojenost s výsledky voleb deklarovalo hnutí STAN, které skončilo na druhém místě ve Středočeském kraji a v rámci koalic si zajistilo zástupce i v dalších regionech.

Lidovci dokázali zvítězit ve Zlínském kraji a slušnou pozici mají i v na jihu Moravy. Volebního vítězství v kraji dosáhli po 12 letech, tehdy triumfovali na jihu Moravy.

V Libereckém kraji dokázalo zvítězit uskupení Starostové pro Liberecký kraj.

ANO bodovalo i v klání o 27 senátních mandátů. Jeho kandidáti postupovali po sečtení 90 procent okrsků do druhého kola v 15 volebních obvodech. Nominanti lidovců a ČSSD uspěli v devíti, Starostů a ODS ve čtyřech a TOP 09 ve třech obvodech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám