Hlavní obsah

Sobotka: Lidé chtějí změnu ve vedení krajů

Právo, kab

I když se ČSSD celostátně pohybuje na druhém místě ve výsledcích voleb do krajů, chce se nadále podílet na jejich vedení, řekl v rozhovoru s novináři premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Strana chce nejdříve věnovat energii druhému kolu senátních voleb, vyjednáváním krajských koalic, a až potom bude hledat vizi, jak lépe oslovit voliče.

Bohuslav Sobotka k průběžným výsledkům krajských a senátních volebVideo: Novinky

 
Článek

Co říkáte na průběžné výsledky voleb?

Lidé rozhodli. Podle průběžných výsledků to vypadá, že po osmi letech upřednostnili změnu ve vedení krajů. A soc. dem. se pohybuje na druhém místě. Teď se budeme připravovat na druhé kolo senátních voleb. Naším cílem je, aby co nejvíce kandidátů, kteří postoupili, v těchto volbách uspěli.

Tyto volby nebyly referendem o vládě, neznamenají úspěch opozičních stran
Bohuslav Sobotka

No a v regionech nás čeká vyjednávání. Protože ať už jsme zvítězili, nebo skončili na druhém místě, tak bude záležet na tom, jak dopadne vyjednávání o krajských koalicích. ČSSD bude mít zájem a má zájem ovlivňovat budoucnost krajů. My jsme se osm let snažili, aby kraje dobře fungovaly, vytvořili jsme systém fungujících veřejných služeb. Teď nám záleží na tom, aby kraje garantovaly tyto služby nadále. Využijeme mandáty, které jsme dostali, abychom i na úrovni krajů mohli maximálně prosazovat soc. dem. program.

Ovlivní výsledek celostátní politiku?

Strany, které uspěly, jsou většinou vládní strany. Tyto volby rozhodně nebyly referendem o vládě. Neznamenají úspěch opozičních stran. Ve většině krajů se na prvním a druhém místě pohybují vládní strany. Nevidím tedy důvod, abychom měnili vládní politiku. Soc. dem. v těch posledních dvou letech na centrální úrovni udělala maximum pro to, aby lidé byli spokojeni. Plníme program soc. dem.

V jižních Čechách uspěl Jiří Zimola. Měl by si říct o místo ve vedení po takovém výsledku?

To, co nás teď čeká, není diskuze, kdo bude, nebo nebude kandidovat do vedení ČSSD. Chci vyzvat voliče, aby přišli do druhého kola senátních voleb, protože tam bývá tradičně nízká volební účast. My se budeme soustředit na druhé kolo senátních voleb. Naši ministři vyrazí do regionů, abychom maximálně podpořili naše kandidáty, kteří postoupili do druhého kola. Pak se budeme soustředit na vyjednávání v krajích. Soc. dem. má silnou pozici v krajích, byť to vypadá, že z celostátního hlediska skončíme na druhém místě. Ale určitě se chceme aktivně zapojit do vyjednávání o krajských koalicích.

Tisková konference ČSSD k výsledkům krajských a senátních voleb

Pokud jde o to vyjednávání, musíme počkat na konečné výsledky. Zatím máme průběžné výsledky a není zřejmé, kolik která strana dostane mandátů a není zcela jasné, které strany se dostanou do krajských zastupitelstev. To bude důležité. Teď je potřeba to dopočítat.

Rozhodně se nebudeme věnovat sjezdu. To je věc, která nás čeká až poté, co budou sestaveny krajské koalice a nové vedení Senátu. Pak se budeme soustředit na sjezd. Moje vize je úplně stejná, jako byla před těmito volbami. ČSSD musí hledat nové voličské skupiny, nové programové cíle tak, abychom byli stranou, která bude získávat širší podporu. O tom bych chtěl před sjezdem vést velmi intenzivní diskuzi. Pak musíme hledat silné kandidáty do voleb do Poslanecké sněmovny.

Jak hodnotíte senátní volby?

Je potřeba počkat na konečné výsledky v senátních volbách. Jak jsem se díval, ty rozdíly mezi jednotlivými kandidáty jsou velmi těsné. Bohužel účast byla ještě o něco nižší než ve volbách krajských. Počkejme na sečtení hlasů, já myslím, že u některých obvodů se bude rozhodovat do poslední chvíle. Je zřejmé, že v celé řadě obvodů ČSSD postupuje. Naším cílem je, abychom maximum těchto mandátů proměnili ve druhém kole senátních voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám