Hlavní obsah

STAN: nadšení a děkovačky

• Aktualizováno
Právo, Naďa Adamičková

Ve znamení „děkovaček“ se nesla tisková konference vedení hnutí Starostů a nezávislých po ukončení sčítání hlasů v krajských a senátních volbách. Šéf hnutí Petr Gazdík, jeho místopředseda Vít Rakušan i úspěšná kandidátka, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová poděkovali voličům a především těm, kteří svými hlasy vyjádřili hnutí svou důvěru.

Petr Gazdík hodnotí na tiskové konferenci výsledky krajských a senátních volebVideo: Novinky

 
Článek

Hnutí považuje tyto volby, ve kterých kandidovalo samostatně, jako úspěšné. „Stali jsme se nejsilnějším středovým uskupením v ČR,“ prohlásil Gazdík s tím, že tento výsledek je pro hnutí zavazující.

„Voliči vzkázali, že je poptávka po změně,“ uvedl Rakušan. Podle něj sice nelze příliš jásat nad nízkou volební účastí, nicméně proto je to výzva pro politiky, jak lidi více vtáhnout do rozhodování.

„Dala jsem si osobní heslo: Nesázím na kulhavé koně a slibuji, že uděláme vše, aby ani voliči neměli pocit, že na kulhavé koně vsadili,“ odlehčila politické úvahy Drábové.

Ty se přitom v příštích týdnech budou ubírat tím směrem, zda nynější úspěch hnutí může vést k tomu, že STAN nastoupí příští rok do voleb sněmovních jako samostatné uskupení.

Vít Rakušan a Dana Drábová ze STAN komentují výsledky volebVideo: Novinky

Podle Gazdíka se o tom vedení musí poradit s dalšími subjekty a pak se rozhodne.

Drábová je přesvědčena, že hnutí je bezesporu velmi dobrý tým, což voliči ocenili. Hlavně ve Středočeském kraji, kde kandidovala na druhém místě, se prý ukázalo, že voliči dokáží ocenit ty, kteří se umí dobře postarat o svou obec a volbou do kraje tak budou moci povýšit své zkušenosti.

Největší radost přinesl hnutí úspěch Martina Půty v Libereckém kraji, který obhajoval svůj mandát a i přes - jak řekl Gazdík - nesmyslné obvinění policie - dokázal získat důvěru občanů. „Smekám klobouk,“ poznamenal šéf STAN.

Petr Gazdík k průběžným výsledkům krajských a senátních volebVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám