Hlavní obsah

Říjen bude dál sychravý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počasí bude v příštích čtyřech týdnech nadále nevlídné s teplotami průměrnými až podprůměrnými. Naopak srážkově bude toto období průměrné až nadprůměrné, takže by se mohl snížit deficit vláhy. Plyne to z dlouhodobého výhledu, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Václav Lang, Novinky

Počasí bude typicky podzimní.

Článek

V prvním sledovaném týdnu od 10. do 16. října bude teplota nadále pod dlouhodobým průměrem a srážek bude nadprůměrně, až v následující neděli má déšť ustávat. Počasí proto bude mít podobný charakter jako po prudkém ochlazení na počátku října.

Až v dalších týdnech se počasí vrátí k normálu. V toto období, od 17. října až do 6. listopadu, budou teploty s šedesáti až sedmdesátiprocentní pravděpodobností průměrné, až posledním týdnu je dvacetiprocentní naděje, že teploty mohou stoupnout nad dlouhodobý průměr, který v daném období činí 7,5 stupně Celsia. Nejchladnější bylo toto období v roce 1997, kdy činila průměrná teplota jen 4,2 stupně, zatímco v roce 2000, kdy bylo nejteplejší, dosáhla průměrná teplota 10,4 stupně.

Srážky budou od 17. října do 6. listopadu také s šedesáti až sedmdesátiprocentní pravděpodobností průměrné. Obvykle v tomto období spadne v České republice 36 mm, nejméně napršelo v roce 2005, jen pět milimetrů, naopak v roce 1964 spadly 104 mm srážek.

Reklama

Výběr článků

Načítám