Hlavní obsah

Kalousek: Je naše vina, že jsme k urnám nedostali mladé

• Aktualizováno
Právo, dan

Při sečtení prvních výsledků krajských voleb v kavárně Louvre, kde má v sobotu svou centrálu TOP 09, nebyla příliš veselá nálada. Předseda strany Miroslav Kalousek za hubeným výsledkem jeho strany v krajských volbách vidí to, že se jim nepodařilo přesvědčit hlavně mladé lidi, aby vyrazili k urnám, i když dojem vylepšily senátní volby.

Miroslav Kalousek hodnotí výsledky volebVideo: Novinky

 
Článek

Kalousek byl nízkou účastí přece jen zaskočen. „Zejména mě to zarazilo u mladé generace, která hlasitě dávala odpor proti autokracii a xenofobii. Ale zjevně ten odpor není takový, aby jim to stálo za to, aby přišli k urnám. Což není jejich vina, ale naše, že jsme jim nedokázali vysvětlit, proč je to tak důležité,“ řekl serveru Novinky Kalousek. Dodal, že je to výzva, aby vyburcovali své sympatizanty, aby pro TOP 09 hlasovali ve sněmovních volbách příští rok.

TOP 09 proti minulým volbám ztratila, protože před čtyřmi roky kandidovala společně se STAN. Toto hnutí Starostů a nezávislých letos kandidovalo samostatně.

Atmosféra ve štábu TOP 09Video: Novinky

„Naši kolegové propadli dojmu, že bude daleko vhodnější, když budou samotní a pokusí se vybudovat samostatný, celostátní subjekt. Pohřbili tím určitý projekt, který byl perspektivní a úspěšný. To už je osud velkých projektů, které končí na ambicích jednotlivců,“ dodal Kalousek.

Oslabení strany se však při malé účasti bál ještě před zveřejněním výsledků řekl: „Obávám se, že malá účast nahrává historickým stranám z tradičním voličským jádrem, které volí dědeček i tatínek. Nejvíce budou profitovat komunisté a neprodělají na tom lidovci a ODS. Strany s mladší historií či liberálnějším elektorátem na to spíše doplatí.“

 Boj o Senát

Dojem trochu vylepšily senátní volby, kde má strana několik želízek v ohni. Jedním z nich je ředitel gymnázia Jiří Růžička, který kandidoval na Praze 6. Podle něj se ukazuje, že občané Prahy jsou stále pravicoví.

Na případný duel s druhým kandidátem zelených a ČSSD Václavem Bělohradským se těší, protože to bude jasný souboj mezi levicí a pravicí, i když by jako soupeře bral raději někoho jiného. „Raději bych měl někoho jiného. Ale v pojetí levice pravice to bude jasné. Bude na voličích, jestli půjdou cestou, že stát bude vše rozhodovat, nebo jestli zůstane lidem právo volby,“ komentoval Růžička pro Novinky výsledky, kdy bylo sečteno skoro již polovina hlasů.

Podle bývalého šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga je případný úspěch Růžičky pochopitelný, protože je na Praze 6 oblíbený. V krajích čeká slabý výsledek. „Mám pocit, že dost našich voličů přešlo ke STAN, proto nebudeme mít velký úspěch. Je to také tím, že nejsou naši voliči příliš disciplinovaní,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Kalousek by za dobrý výsledek by považoval, kdyby se uhájily mandáty z minulých voleb. Společně se STAN získali 44 křesel v krajských zastupitelstvech, z toho kandidáti TOP 09 17 mandátů.

Schwarzenberga mrzí, že lidé považují kraje a Senát za nedůležité. „Já je považuji za důležité, protože rozhodují o věcech, které se týkají každodenního života. Ale lidé na to zapomínají a poté na to pouze nadávají, ale k volbám nejdou,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám