Hlavní obsah

V autě s dětmi má být zakázáno kouřit

Právo, Jiří Novotný
Praha

Nová vládní verze protikuřáckého zákona, kterou nyní čeká ve Sněmovně druhé čtení, zřejmě ještě dozná změn. Ve středu ji projednal sněmovní výbor pro zdravotnictví. Mezi pozměňovacími návrhy, které podpořil, je zákaz kouření v autech, v nichž jsou přepravovány děti.

Článek

S tímto návrhem přišli předseda výboru Rostislav Vyzula (ANO) a poslanec Rom Kostřica (TOP 09). Zdůvodňují to negativním vlivem kouření v autech na zdraví dětí i nutností zvýšit bezpečnost silničního provozu, protože kuřák se při zapalování cigarety těžko může soustředit na řízení.

„Nevím, kolik už kuřáci kvůli cigaretě zavinili havárií. Spoustu lidí však kouření v naší chaotické dopravě uklidňuje. A to pak policisté budou nabádat děti, aby žalovaly na své rodiče, že kouřili?“ ptal se v rozpravě poslanec Marek Benda (ODS). Příznivé odezvy se však nedočkal. Pro zákaz kouření v autech s dětmi zvedlo ruce patnáct ze sedmnácti přítomných členů výboru.

Návrhy navzdory koaliční dohodě

Hlavním cílem tohoto zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek je zakázat kouření ve všech stravovacích zařízeních. Původní verzi vládního návrhu Sněmovna v květnu ve třetím čtení zamítla. Vládní koalice ho však předložila znovu, doplněný o devatenáct pozměňovacích návrhů, které při předchozím projednávání Sněmovna podpořila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo ODS Praha 4 Pankrác. Na snímku Marek Benda

Jako jediný není do nové verze zařazen Bendův návrh, aby se ve stravovacích zařízeních mohly zřizovat bezobslužné, stavebně oddělené prostory, v nichž by se mohlo kouřit.

„S hlasy opozice tedy počítat nemůžeme a musíme si vystačit s hlasy koaličními. Já se budu držet koaliční dohody a k dalším pozměňovacím návrhům dám negativní stanovisko,“ uvedl na zasedání výboru ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Snaha nezkazit lidem Silvestra

Přes jeho odpor však výbor doporučil Sněmovně ke schválení také některé návrhy předložené Bendou. Například aby se alkohol mohl podávat i na plesech a dalších kulturních akcích, které se konají ve školních a zdravotnických zařízeních. A aby byl z vládní předlohy vyňat zákaz prodeje alkoholu osobám, které jsou zjevně pod jeho vlivem.

„Nelze to vymáhat, vždyť do hospod lidé většinou chodí právě proto, aby se pod vliv alkoholu dostali,“ úspěšně argumentoval pro svůj návrh Benda.

Vládní koalici se v září nepodařilo ve Sněmovně prosadit, aby nová verze protikuřáckého zákona byla schválena hned v prvním čtení. Přesto je termín účinnosti tohoto zákona v předloze stanoven na 31. prosince 2016, což by lidem zkazilo oslavy Silvestra.

Navíc se při druhém čtení dají čekat obstrukce ODS, které mohou schválení zákona ještě víc oddálit. Výbor pro zdravotnictví proto ve středu Sněmovně doporučil posunout účinnost protikuřáckého zákona až na 31. květen 2017.

Anketa

Jste pro zákaz kouření v autech s dětmi?
Ano
88,5 %
Ne
11,5 %
Celkem hlasovalo 3433 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám