Hlavní obsah

Strážníci v Brně vynalezli nový přestupek. Pokutovali řidiče parkující výfukem k chodníku

Brno

Brněnští strážníci rozdali v únoru až dubnu zhruba stovku pokut za „špatný“ směr parkování výfukem k chodníku, podle ombudsmanky Anny Šabatové jsou ale tyto pokuty neoprávněné, protože o žádný dopravní přestupek nejde. Informovala o tom v úterý mluvčí veřejné ochránkyně práv Iva Hrazdílková. Proti blokové pokutě za směr auta při parkování je možné se bránit do šesti měsíců od jejího uložení.

Foto: Novinky

V této maďarské ulici by brněnští strážníci nevěděli, za kterým výfukem dřív skočit.

Článek

Strážníci v Brně začali ukládat pokuty za parkování výfukem k chodníku poté, co obdrželi žádost občana z Grohovy ulice, který si stěžoval, že mu jdou výfukové zplodiny z parkujících vozidel přímo do oken, uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Podle něj se městská policie při rozdávání pokut řídila technickým předpisem ke značce vymezující stání, který říká, že roli při parkování hraje i přední a zadní část vozu, tedy orientace auta.

Foto: Mapy.cz

V brněnské Grohově ulici (na snímku) si obyvatel stěžoval, že mu auta dýmají do okna. Strážníci si vyložili dopravní značku po svém a začali pokutovat.

Podle Šabatové je ale takový výklad dopravní značky nesprávný. Symbol auta na dopravní značce Parkoviště – stání na chodníku kolmé nebo šikmé podle ní vyznačuje způsob stání na parkovišti, tedy kolmo nebo šikmo, a ne orientaci auta přední či zadní částí do vozovky. Jak doplnila, pokud by měla být určena orientace vozu, muselo by to být stanoveno dodatkovou tabulkou ke značce.

Foto: Mapy.cz

Jak Ghanem řekl, kontroly strážníci už na jaře pozastavili a s dotazem na výklad značky se opakovaně obrátili na ministerstvo dopravy. Odpověď podle něj zatím nedorazila.

Řidiči se mohou bránit do šesti měsíců

Podle ombudsmanky nepovažuje jednání postižených řidičů za přestupek ani krajský úřad a několik takových pokut zrušil.

Řidiči, které strážníci pokutovali za „opačné” parkování, se mohou obrátit na Městskou policii Brno s podnětem k přezkumu. Musí tak ale učinit nejpozději do šesti měsíců od právní moci rozhodnutí o přestupku, tedy od uložení blokové pokuty. Pokud by městská policie nevyhověla, mají podle Šabatové podnět postoupit krajskému úřadu, který by pokutu, vzhledem ke svému názoru na věc, zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám