Hlavní obsah

Jet na kole po pěti pivech je hazard, míní odborníci. Senátoři myslí, že ne

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze 4300 nehod cyklistů loni zavinili opilí cyklisté plnou třetinu. Zemřelo při nich 68 lidí. Senátoři by dali zákonem zelenou tomu, pustit opilce na silnice. Během podzimu budou poslanci schvalovat, zda budou moci na kole jezdit i lidé s 0,8 promile alkoholu v krvi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Byť se to na začátku jevilo jako veselý návrh jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD), který chtěl před volbami udělat možná radost vinařům, možná konzumentům, najednou se podle informací Práva novela o změně limitu alkoholu v krvi ocitla už ve výboru, který ho buď poslancům doporučí, či nikoli.

Ještě před volbami se tak rozhodne, zda se bude smět na silnicích nižší třídy, zatím 3. třídy a polních cestách, jezdit na kole i po požití například pěti piv či litru vína u silnějších osob či dvou piv u těch útlejších. Dodejme, že od hranice jednoho promile se jedná o trestný čin se sazbou až roku vězení.

Celá Evropa nám závidí nulu.
dopravní expert Robert Vacek

Dopravní odborníci, policisté, psychologové a lékaři bijí na poplach. Bojí se, že i přes všechna varování a dokazování nebezpečí návrh projde. „Podle Autoklubu ČR je to jako otevřít Pandořinu skříňku. Nechtěli jsme hned hrozit prstem, ale říct, ať si to lidé zkusí, ať se propijí k 0,8 promile a pak se projedou na kole,“ řekl Právu dopravní expert Robert Vacek z Autoklubu ČR.

„Celá Evropa nám závidí nulu. V Rakousku a Itálii jsou sice zvyklí na toleranci, ale na druhou stranu toho, kdo způsobí pod vlivem dopravní nehodu, svléknou takříkajíc do plavek. Rozdávají ohromné pokuty,“ poznamenal Vacek.

„V ČR je návrh takový, že za překročení 0,8 promile hrozí pětistovka pokuty. Navíc je nejasné, jak to bude v takovém případě s náhradou škody, jak budou postupovat pojišťovny. Novela také neřeší případ, když dospělý doprovází dítě mladší deseti let na kole… My si myslíme, že je to nešťastné,“ dodal.

Češi nikdy tohle nedodržovali. V momentě, kdy se řeklo jedno pivo po jídle, v tu chvíli pili tři i více
místopředseda Asociace dopravních psychologů Martin Kořán

Za hazard považuje senátorský návrh místopředseda Asociace dopravních psychologů Martin Kořán, který pracuje v Nemocnici Na Homolce. „Já pracuji v nemocnici, kde se operují mozky, kde se lékaři honí, aby zachránili jeden lidský život, a tady se bezdůvodně hazarduje s lidským životem tím, že se řekne, že musíme podporovat jihomoravské podnikatele a pracující v pohostinství a majitele vinařství,“ prohlásil rozčíleně psycholog.

Z letité praxe usuzuje, že Češi nejsou akceptace jakékoli tolerance alkoholu schopni. „Češi nikdy tohle nedodržovali. V momentě, kdy se řeklo jedno pivo po jídle, v tu chvíli pili tři i více. Navrhovaná tolerance 0,8 promile je masivní – znamená to víc než být jen v náladě. Od 0,8 do jednoho promile, což už je trestný čin, je to mezírka úzká,“ varuje psycholog.

Veškeré studie a pokusy podle něj v minulosti jasně prokázaly, že člověk s jedním promile alkoholu v krvi nemá správné reakce, nedokáže balancovat, vejít se do mezery… A lze jen těžko očekávat, že si bude dělat hlavu z rozdílu silnice 3. a 1. třídy.

Pozvaní senátoři na akci nedorazili

„Skupina, která takovou toleranci povolí zákonem, bude mít na svědomí podstatné zvýšení počtu dopravních nehod cyklistů pod vlivem alkoholu. Senátorský návrh je čistě populistický,“ myslí si Kořán.

Na akci, kde si na dopravním hřišti mohli cyklisté vyzkoušet projet trasu pod navrhovanou hranicí alkoholu, byli pozváni i senátoři, kteří pro návrh zvedli ruku.

Nikdo však nedorazil ani na dotazy neodpovídal. „Maximum byla reakce, že nemají potřebu osvětlovat něco, co zapadá do evropské dopravní legisla­tivy,“ tlumočil reakce senátorů Vacek z autoklubu.

Anketa

Měla by být nějaká tolerance alkoholu při jízdě na kole?
Ano, jedno pivo
6,1 %
Ano, do dvou piv
18,2 %
Do tří piv
25,8 %
Větší než tři piva
11,2 %
Ne
38,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5111 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám