Hlavní obsah

Bývalý spoluhráč Limberského dostal za řízení v opilosti trest

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Dva někdejší spoluhráči z fotbalové Viktorie Plzeň David Limberský a Tomáš Hájovský byli přistiženi policií za volantem pod vlivem alkoholu. Zatímco ale u Limberského žalobkyně podmíněně zastavila trestní stíhání, Hájovský za stejný přečin dostal v pondělí u plzeňského soudu peněžitý trest 30 tisíc korun a zákaz řízení na 18 měsíců.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Fotbalista Tomáš Hájovský před soudem

Článek

Oba případy jsou přitom téměř totožné, Limberský ještě navíc způsobil škodu a snažil se od nehody utéci.

„Nechci hodnotit nikoho z kolegů, ale standardní praxe je alespoň v Plzni taková, že za řízení pod vlivem alkoholu se ukládají tresty,“ řekla samosoudkyně Lenka Prýcová. Reagovala tak na návrh Hájovského obhájce, aby stíhání jeho klienta podmíněně zastavila, stejně jako tomu bylo v případě Limberského.

Hájovského stavěla policejní hlídka 26. června ve čtyři ráno na okraji Plzně. Zpočátku na jejich výzvu nereagoval, pokračoval v jízdě ještě několik stovek metrů. U sebe neměl žádné doklady a při kontrole nadýchal 1,4 promile alkoholu.

Policisty pak ale začal verbálně napadat spolujezdec Hájovského. Jeho agresivita stoupala, přičemž strážci zákona proti němu museli použít donucovací prostředky a odvézt ho na záchytku.

Z hecu kamaráda 

„Je mi to líto. Vracel jsem se domů ze Šťáhlav, kde jsem kamarádovi pomáhal na jedné párty. Během dne jsem vypil nějaké to pivo a k ránu si pak myslel, že už žádný alkohol v sobě nemám. Necítil jsem se opilý,“ kál se Hájovský před soudem.

Za volant si údajně sedl z hecu kamaráda, který ho přesvědčil, že jako aktivní sportovec už v sobě žádný alkohol nemůže mít. Na otázku, proč policistům hned nezastavil, řekl, že si jich nevšiml. „Zaregistroval jsem je, až když spustili houkačku,“ vysvětloval Hájovský. Tašku s doklady prý zapomněl doma.

Přiznal také, že tento průšvih znamenal i konec jeho profesionální kariéry. „Krátce nato se mnou ukončili spolupráci v Příbrami, kde jsem měl v té době hráčskou smlouvu. Teď jsem bez angažmá a hledám si práci,“ dodal 34letý fotbalista původem ze Slovenska. Viktoria Plzeň ho angažovala v roce 2009 a zažil s ní i jeden mistrovský titul.

Snažil se utéct 

Soudkyně přihlédla k okolnostem případu, které podle ní vylučují aplikaci podmíněného zastavení trestního stíhání. „Zejména to, že obžalovaný na pokyn k zastavení reagoval až po dlouhé době, pod vlivem alkoholu řídil delší dobu a také že policisté během kontroly museli použít donucovací prostředky,“ uvedla soudkyně v odůvodnění rozsudku, který je pravomocný.

David Limberský havaroval začátkem loňského září na křižovatce ulic Vrchlického a Na Popelce. Přímo před policejní hlídkou tehdy narazil svým luxusním vozem Bentley do zídky plotu. Po nárazu se snažil z místa utéci, když ho policisté dostihli, měl jim vyhrožovat.

V krvi měl přes jedno promile alkoholu. Policie ho následně obvinila z ohrožení pod vlivem návykové látky, trestní stíhání státní zástupkyně zastavila poté, co Limberský uhradil škodu a slíbil, že rok nebude řídit.

Reklama

Výběr článků

Načítám