Hlavní obsah

Zastavit migranty? Kraje na to mandát nemají

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbavíme kraj uprchlíků a vypořádáme se s Evropskou unií, slibují některé politické strany v kampani před krajskými a senátními volbami, které vypuknou už v pátek.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem

Článek

Migrační krizi jako silné téma vytáhly strany, které ve voličských preferencích příliš nebodují. Navíc, jak upozorňují politologové, krajská zastupitelstva nemají mandát, ale ani kompetence uprchlickou otázku jakkoli řešit.

„Nepřijmeme ani jednoho uprchlíka ve svém kraji,“ slibují například kandidáti Úsvitu – Národní koalice v Karlovarském kraji.

Burcují, ale jsou na chvostu preferencí

„Našim dětem Ježíška, ne ramadán a burku,“ hlásí z plakátů bývalý železniční odborář a nyní náměstek pardubického hejtmana Jaromír Dušek, který v dresu zemanovské Strany práv občanů kandiduje za Osobnosti Pardubického kraje.

Na jiných plakátech přesvědčuje voliče heslem „My jsme zastavili imigranty, nyní stojíme o vaše hlasy“.

Tomio Okamura a jeho SPD, která jde do krajských voleb společně právě s SPO, zase hlásá: „Zastavíme nelegální migraci a diktát EU.“

Jihočeští kandidáti Strany svobodných občanů zvolili jako téma na billboardy „Chraňme náš kraj před ilegální migrací“.

V celostátních průzkumech, které odrážejí voličské preference, se ale strany, které burcují proti uprchlíkům, opakovaně umisťují pravidelně na chvostu maximálně se čtyřmi procenty, případně tam vůbec nejsou zahrnuty.

Nedostala se do nich například nově vzniklá Alternativa pro Česko, za kterou do Senátu kandiduje na Táborsku nejznámější protimuslimský aktivista Martin Konvička. V obvodě Beroun za ni kandiduje sociolog Petr Hampl, který na předvolebních plakátech slibuje „ploty na hranicích“.

„Je víc uskupení než běženců“

Politologové se shodují, že imigrační karta nakonec nemusí hrát ve volbách velkou roli. „Volby ukážou, nakolik občané považují uprchlíky za problém, když v Česku spíš platí, že máme víc antiimigračních uskupení než běženců,“ řekl Právu politolog Jan Bureš.

„Stran a hnutí, které toto téma politizují, je skutečně hodně, ale migrační krize celoevropsky polevila a ČR se netýká vůbec. Navíc kraje z hlediska kompetencí zastavit migrační vlnu ani nemohou,“ upozornil Bureš, který protiuprchlickou rétoriku některých stran považuje za podvod na voličích.

Slibovat, že hejtmani zařídí, že jediný uprchlík nepronikne do jejich kraje, je nesmysl
politolog Jan Bureš

„Slibovat, že hejtmani zařídí, že jediný uprchlík nepronikne do jejich kraje, je nesmysl. O lokaci běženců rozhoduje ministerstvo vnitra a o stanovisko kraje nejde. Takové sliby jsou podvodem na voličích a zneužíváním tématu,“ dodal Bureš.

Podle politologa Tomáše Lebedy se některé strany snaží téma uprchlíků tlačit, neboť je zjevné, že jiné téma nemají a doufají, že jim migrační krize pomůže.

„Etablované strany se ve většině případů chovají korektně a snaží se téma nezneužívat,“ řekl. „Andrej Babiš to například hraje v jemnější variantě, není to jeho primární téma, ale doufá, že část voličů tak oslovit může,“ doplnil.

Řada stran vyhodnotila, že téma migrace je motivátorem pro volbu u některých voličů. Je ale nebezpečné si s tím hrát
politolog Tomáš Lebeda

„Řada stran vyhodnotila, že téma migrace je motivátorem pro volbu u některých voličů. Je ale nebezpečné si s tím hrát, protože nevíte, jestli ty hlasy přijdou právě vám,“ dodal Lebeda.

Sociolog Jan Herzmann Právu řekl, že téma migrace nebude hrát v krajských volbách roli.

Protiimigrační hlasy ve prospěch více stran

„Skupina protiimigračně naladěných voličů je poměrně malá a rozdělí své hlasy mezi více stran. Ty se do krajských zastupitelstev buď nedostanou, nebo zcela okrajově. Situace z roku 2008, kdy dominovalo téma zdravotnických poplatků, se opakovat nebude,“ uvedl.

Zisky protiimigračních stran asi nebudou takové, jak si ještě na začátku roku malovali jejich lídři
Daniel Prokop

I podle Daniela Prokopa z agentury Median se protiimigrační strany těší na krajská a senátní křesla zřejmě marně.

„Zisky protiimigračních stran asi nebudou takové, jak si ještě na začátku roku malovali jejich lídři,“ napsal Prokop ve čtvrtečním Salonu Práva.

Připomněl při této příležitosti průzkum Medianu pro Českou televizi z jara letošního roku o volebních tématech, která budou pro voliče rozhodující. Téma migrace obsadilo ve zmíněném průzkumu 24. místo z celkových jednatřiceti.

Reklama

Související články

U studentů bodovali piráti, ANO a TOP 09

Krajské volby „nanečisto“ studentů středních škol vyhrála Česká pirátská strana. Ve všech krajích s výjimkou Pardubického se umístila na jedné ze tří příček....

Výběr článků

Načítám