Hlavní obsah

Sobotka: Krajské koalice s komunisty se osvědčily, můžeme v nich pokračovat

Právo, Karolina Brožová

Krajské koalice s komunisty se osvědčily, říká v rozhovoru pro Právo premiér Bohuslav Sobotka. Volby za týden podle jeho mínění rozhodnou také o budoucnosti krajského zdravotnictví.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda vlády a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka

Článek

Podle průzkumů volebních preferencí za ANO zaostáváte. CVVM tvrdí, že by získalo ve volbách do Sněmovny 28,5 procenta, ČSSD 23 procent.

Každý takový průzkum je pro nás velká motivace. Teď před krajskými a senátními volbami by to mohlo pomoci mobilizovat naše kandidáty i sympatizanty. Chci hlavně vyzvat lidi, aby k volbám přišli. To rozhodnutí, které je čeká teď, je velmi vážné. Krajské volby jsou hrozně důležité. Vidím nebezpečí, že se do hry vrátí úvahy o privatizaci a pronájmech nemocnic, o tom, že kraje mají zbytečný majetek, funkce a měly by se jich zbavit, aby fungovaly jako firmy. To je pro ČSSD nepřijatelné a pro lidi velmi nebezpečné.

Snažím se nervy neztrácet, protože kdybych nervy ztratil, tak se vláda pohromadě neudrží.
Bohuslav Sobotka

ANO sice podle vás laškuje s návrhy na privatizací nemocnic, ale má větší podporu než vy. Čím to?

ANO je zřejmě schopno intenzivněji a lépe prodávat výsledky politiky vlády, byť velmi často věci, které ve vládě jako soc. dem. prosazujeme a které mají podporu občanů, prosazujeme proti vůli hnutí ANO. Musíme se sami zamyslet nad tím, jestli jsme schopni naši politiku srozumitelně vysvětlit.

Všimla jsem si, že jste ve svém vyjadřování v poslední době přitvrdil. To přišlo s časem stráveným v čele vlády, nebo je to taktika?

Ptáte se, jestli ztrácím nervy? (směje se) Snažím se nervy neztrácet, protože kdybych nervy ztratil, tak se vláda pohromadě neudrží. Investoval jsem hodně trpělivosti do toho, abych všechny tři koaliční strany udržel pohromadě ve prospěch občanů. Čili není to tím, že bych ztrácel nervy. Ale jsou situace, kdy není nikdo jiný, kdo by se měl vyjádřit tak, aby to zaznělo dostatečně hlasitě. Snažím se vystupovat ostřeji, pokud mám pocit, že je to nezbytné.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Mluvíte o strachu ze snahy privatizovat služby a řídit kraje jako firmu. Znamená to, že se budete bránit uzavírání krajských koalic s ANO?

Chceme uzavírat koalice na dvou principech: zaprvé musí mít koalice dostatečnou většinu. Kraje potřebují stabilitu. Tu zažívaly teď osm let, naši hejtmani se o to snažili. Na hospodaření krajů a kvalitě veřejných služeb je to vidět. Zadruhé, koalice musí být programově soudržné. Nemohou se spojovat strany, které mají rozdílnou představu o tom, co má být s krajskými nemocnicemi. Mohu vyloučit, že bychom vytvořili koalice se stranami, které by prosazovaly privatizace nebo pronájmy krajských nemocnic, nebo že bychom šli do koalice s někým, kdo by chtěl privatizovat domovy pro seniory nebo omezoval krajské školy. Pro nás je rozhodující programová shoda.

Máme ambici, abychom kraje vedli.
Bohuslav Sobotka

V současnosti má ČSSD uzavřenou koalici v osmi krajích s komunisty. Osvědčily se?

Diskutoval jsem o tom s našimi hejtmany i kandidáty a mohu říci, že koalice se osvědčily. Přinesly stabilitu, byla tam velmi silná programová shoda. Pokud budeme mít možnost v těchto koalicích pokračovat, tak v nich pokračovat budeme. Nevylučuji ani model spolupráce na vládním půdorysu, ale bude záležet na programové shodě.

Nebudete zasahovat krajským politikům po volbách do toho, s kým se dohodnou?

Zasahovat budu pouze v případě, pokud by dohoda znamenala takovou politiku, která by byla v rozporu s programem soc. dem. a s tím, co jsme se osm let snažili budovat. Máme ambici, abychom kraje vedli.

Celý rozhovor najdete v sobotním Právu

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Reklama

Související články

V ANO sílí hlasy proti koalicím s komunisty

Některým poslancům z hnutí ANO se nelíbí, že ve městech vznikají dohody na radnici s komunisty. Martin Komárek chce o situaci jednat v úterý na poslaneckém...

Výběr článků

Načítám