Hlavní obsah

V sobotu se spustí registr přestupků, recidivisté si připlatí

Od soboty se spustí evidence přestupků, do níž budou správní orgány povinně ukládat údaje o lidech, kteří se přestupků dopouštějí. Údaje v evidenci budou uchovávány pět let a recidivisté by měli platit vyšší pokuty. V pátek spuštění evidence představil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

V evidenci nebudou zaznamenávány veškeré přestupky, ale pouze ty, které jsou v zákoně výslovně uvedeny.

Konkrétně půjde například o přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a proti majetku, jako například rušení nočního klidu, méně závažné ublížení na zdraví či drobné krádeže.

Recidivistům se zároveň o polovinu zvýší horní hranice pokuty, kterou je za přestupek možno uložit. Třeba za opakovanou drobnou krádež by tak zloděj místo pokuty do 20 tisíc korun musel zaplatit až o 10 tisíc korun více.

Druhým hlavním cílem evidence je podle ředitelky rejstříku trestů Radky Paulové to, že různé orgány budou mít lepší přehled o pachatelích přestupků. "Nyní jsou informace pouze roztříštěné a není možné zjistit, jestli se osoba nedopustila přestupku v jiném místě," uvedla Paulová, pod jejíž instituci bude nová evidence spadat.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Evidence vznikla na základě nového zákona o rejstříku trestů z loňského srpna. Evidenci vytvořila společnost CCA Group, a. s., za celkovou cenu 8,5 miliónu korun. Podle Paulové před spuštěním nejsou žádné problémy. "Může se spustit," uvedla v pátek Paulová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám