Hlavní obsah

Nevidím důvod, aby se vláda rozpadla, tvrdí Bělobrádek

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koaliční rozmíšky, které jsou čím dál častěji na denním pořádku, jsou podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka přirozenou součástí politiky. Šéf lidovců Novinkám v rozhovoru řekl, že zatím nevidí důvod, aby současná vládní koalice nevydržela do konce svého funkčního období.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Jak se vám vládne přes všechny ty koaliční hádky?

Znáte koalici, která nemá rozpory? Když si uvědomíte, jak vypadaly například vlády za Václava Klause nebo Paroubkova vláda... Nemyslím si, že je tady někdy nějaká selanka. Jsou to strany, které si jsou navzájem politickými konkurenty, mají odlišné programy a styl. Beru to jako přirozenou součást a nemyslím si, že by tato vláda v tom smyslu z něčeho vybočovala.

Věříte, že současná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL vydrží do konce svého funkčního období?

To není otázka víry, ale toho, jak se bude celá situace vyvíjet. Po tom, co pan Babiš před nějakým časem řekl, že vystoupí z koalice a zůstane ve vládě, což je mimořádně nesmělá teze, tak vidím, že z vlády nikdo odcházet nechce. Zatím nevidím důvod, aby se vláda rozpadla. Nakonec jsme se shodli i na státním rozpočtu.

Svoboda není anarchie, má svoje pravidla a musí mít nějaké limity
Pavel Bělobrádek

Jak se díváte na tu ideu předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, že by se „demokratické strany“ po příštích volbách spojily proti Andreji Babišovi?

Myslím, že mnoho našich demokratických stran by bylo poškozeno tím, že by se toho účastnil Miroslav Kalousek.

V jednom projevu jste říkal, že svoboda je základním klíčem demokracie. Opozice vaši vládu často za omezování osobní svobody kritizuje.

Svoboda není anarchie, má svoje pravidla a musí mít nějaké limity. Svoboda neznamená, že si každý dělá, co chce. Chápu, že pravice nás z liberálních pozic kritizuje. Ale daně se platit mají. Když je evidentní, že se jejich placení obchází, tak je povinnost státu ty daně vybrat a hledáme možnosti a cesty, jak toho dosáhnout. Nedával bych rovnítko mezi svobodu a opatření, která mají zvýšit vymahatelnost práva. Navíc jsme třeba nebyli pro to, aby byla prolomena domovní svoboda, takže to nelze paušalizovat.

Když si vezmu volební preference do Sněmovny, ANO s ČSSD nad vámi mají velký náskok. Čím to je?

To je dlouhodobý trend, lidovci nikdy neměli přes 10 procent, vyjma roku 1946, kdy jsme byli sloučeni s agrárníky. Pro nás je důležité, aby docházelo k nárůstu. Tak jako v 90. letech jsme šli od necelých šesti procent k devíti, tak zatím jdeme od prohraných voleb k 6,7. Uvidíme, jak to dopadne. Je určitě možné získat naráz 10 nebo 16 procent. Druhá věc je, jak si ty voliče udržet.

Kandidujete jako dvojka v Královéhradeckém kraji. Je to nějaká předzvěst toho, že se chystáte odejít z vysoké politiky a věnovat se spíše té regionální?

Ne. Jsem krajským zastupitelem v současné době a vloni jsem byl vyzván k tomu, abych kandidoval v Královéhradeckém kraji jako jednička. Byla to jedna z variant – soustředit se na krajskou politiku a odejít z centrální, protože bych aspoň každý den spal doma. Znamenalo by to ale, že bych nemohl být členem vlády. Nakonec jsme se s manželkou dohodli, že budu pokračovat dále. Mám aspiraci být řadovým zastupitelem tak, jako jsem doposud.

Cítím se pořád stejně. Buď jsem naštvanej, nebo vyčerpanej
Pavel Bělobrádek

Dříve jste mluvil o tom, že se letos budete rozhodovat, jestli budete příští rok znovu kandidovat na předsedu strany. Už to víte?

Jsem rozhodnut, ale nejdříve to řeknu kolegům.

Kdy jim to chcete říct?

Do konce roku. Po Novém roce začnou okresní a krajské konference a už by bylo fér, aby to věděli.

Trpíte roztroušenou sklerózou. Jak jste na tom po zdravotní stránce?

Tak se na mě podívejte, jestli vypadám jako nemocný člověk.

Něco jiného je, jak vypadáte, a jak se cítíte.

Cítím se pořád stejně. Buď jsem naštvanej, nebo vyčerpanej. (smích) Můj zdravotní stav mi umožňuje další výkon mé funkce.

Myslím, že máme šanci v jednom, ve dvou, možná ve třech krajích si sáhnout na hejtmana
Pavel Bělobrádek

Jaké mají lidovci obecně ambice v krajských a senátních volbách?

Pro mě by bylo neúspěchem, kdybychom v krajských volbách neposílili. Sleduji to, abychom se dokázali vrátit ve Středočeském a Plzeňském kraji, ale velká šance je i v Karlovarském a Libereckém. Jsem přesvědčen, že by se měl navýšit počet mandátů.

Kdybyste neposílili, vyvodíte z toho nějaké důsledky?

Nevyvodím, protože k tomu nedojde. To vůbec nepřipouštím. Myslím, že máme šanci v jednom, ve dvou, možná ve třech krajích si sáhnout na hejtmana. Vypadá to, že v některých krajích budou až čtyři subjekty, které budou soutěžit o vítězství, výsledky budou velmi těsné. Navíc být první na pásce neznamená mít hejtmana.

Ty rudo-oranžové se v mnoha krajích staly určitým špuntem rozvoje
Pavel Bělobrádek

Vy se chcete v krajích zaměřit na rodinnou politiku. Co konkrétně byste změnili?

Pěkným případem je třeba Jihomoravský kraj, kde jsou rodinné pasy, senior pasy, mají krajskou prorodinnou politiku, která je velmi povedená na rozdíl od toho, co na celostátní úrovni připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

My si myslíme, že velký problém je ve skloubení mateřství a zaměstnání. Krajské úřady by mohly jít daleko více příkladem ostatním institucím a soukromým firmám a navýšit podíl částečných a flexibilních úvazků. Další věcí je, když kraj něco provozuje a je tam rodinné vstupné jenom na dvě děti – to znamená, že ten, kdo má třetí dítě, je divný nebo nemá rodinu?

Myslíte si, že jedním z krajských témat bude i migrace?

Lidi to samozřejmě zajímá, ale nebude to rozhodující prvek. Voliči se budou spíše rozhodovat podle toho, jestli chtějí změnu. Chtěl bych na ně apelovat, že změna ještě nemusí znamenat změnu k lepšímu. Myslím, že budou často volit proti koalicím, které tam jsou v současné době. Ty rudo-oranžové se v mnoha krajích staly určitým špuntem rozvoje.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda vlády, ministr pro vědu, výzkum a inovace a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Reklama

Výběr článků

Načítám