Hlavní obsah

Hrad se za Peroutku neomluví. Způsobilo by to újmu ČR, píše Nejvyššímu soudu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Hrad se zatím vnučce novináře Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové navzdory pravomocnému rozsudku neomluví. Kancelář prezidenta republiky se v kauze rozhodla podat dovolání k Nejvyššímu soudu. V pátek to Novinkám sdělil mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Hrad v dovolání píše, že omluvou by stát převzal za prezidentova slova zodpovědnost, což by mu mohlo způsobit újmu v podobě bezpočtu dalších žalob.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem a mluvčím Jiřím Ovčáčkem

Článek

„Kancelář prezidenta republiky se po pečlivé úvaze rozhodla podat dovolání k Nejvyššímu soudu ČR v případu Ferdinanda Peroutky. Návrh obsahuje podnět k odložení vykonatelnosti a právní moci rozsudku Městského soudu v Praze v této věci ze dne 1. 9. 2016,“ uvedl Hrad na svých webových stránkách.

Podle rozhodnutí soudu se Hrad musí omluvit Kaslové za to, že Zeman novináře opakovaně označil za autora článku „Hitler je gentleman”. Rozsudek je pravomocný a Hrad se podle něj měl omluvit nejpozději dnes, což ale neučinil.

Kaslová ČTK řekla, že ji nepřekvapilo, že Hrad omluvu nezveřejnil. „Překvapil by mě opak,” uvedla s tím, že podá rovněž dovolání.

Kancelář zdůraznila, že nenapadá samotné odůvodnění soudu, které po věcné stránce ohledně hodnocení života a díla Peroutky v letech 1938–1939 považuje za brilantní.

Nebezpečný precedens

Dovolání prý Hrad podává kvůli obavě, že kdyby ČR tímto krokem na sebe vzala zodpovědnost za prezidentovy výroky, vznikl by precedens, podle kterého by na stát mohlo přijít bezpočet žalob, čímž by mu vznikla závažná újma.

Hrad své rozhodnutí zdůvodnil přesně těmito slovy: „K tomuto zásadnímu kroku vede skutečnost možnosti precedentního přenosu odpovědnosti prezidenta republiky za jeho výroky na Českou republiku, reprezentovanou právě Kanceláří prezidenta republiky, kdy by mohl v případě nabytí právní moci a zveřejnění příslušné omluvy – jejíž zveřejnění by bylo samo o sobě nevratným plněním – nastat neudržitelný stav bezpočtu žalob na Českou republiku.“

„Tím by České republice vznikla závažná újma, se kterou občanský soudní řád právě spojuje možnost odkladu výkonu rozhodnutí a právní moci rozsudku odvolacího soudu. Jelikož se jedná o právní situaci zcela novou, je nade vši pochybnost nutné, aby o věci s konečnou platností rozhodl Nejvyšší soud ČR, případně Ústavní soud ČR.“

Jak to bylo se Zemanem a Peroutkou
27. ledna 2015 Prezident Miloš Zeman ve svém projevu k 70. výročí osvobození Osvětimi pronesl: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'."
1. února 2015 Sdružení Ferdinanda Peroutky vyzvalo Zemana, aby se za své výroky o novináři omluvil, neboť autorem takových článků Peroutka nebyl.
2. února 2015 Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček novinářům oznámil, že nepředpokládá, že se prezident omluví. Ovčáček zopakoval, že Zeman na konferenci upozornil na „krátkodobé selhání" Peroutky před druhou světovou válkou, což je podle něj „neoddiskutovatelná věc". Ovčáček byl pověřen prezidentem, aby text s titulkem „Hitler je Gentleman” dohledal.
1. března 2015 Jiří Ovčáček v České televizi řekl, že článek hledá ve svém volném čase. „Není to soutěž v rychlosti, ale v přesnosti a pečlivosti.
20. dubna 2015 Jiří Ovčáček zveřejnil na webu článek Ferdinanda Peroutky, který publikoval v Přítomnosti 22. února 1939. Po článku s titulkem „Hitler je Gentleman” Ovčáček stále pátrá. Slíbil, že ho do června najde.
21. dubna 2015 Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová se kvůli Zemanovým výrokům obrátila na Obvodní soud pro Prahu 1.
24. června 2015 Prezident vypsal stotísícovou odměnu pro toho, kdo najde článek Hitler je gentleman.
30. června 2015 Ovčáček, ani nikdo jiný, článek nenašel.
2. března 2016 Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že se Kancelář prezidenta republiky musí za Zemanovo tvrzení omluvit.
18. dubna 2016 Hrad se proti verdiktu soudu z března odvolal.
1. září 2016 Odvolací městský soud rozhodl, že se Hrad musí Kaslové omluvit za to, že Zeman označil za autora článku „Hitler je gentleman“. Kancelář prezidenta se nemusí omlouvat za tvrzení, že Peroutka napsal, „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky”, ani za Zemanovu úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.
6. září 2016 Hradní kancléř Vratislav Mynář uvedl, že se prezidentská kancelář omluví a že rozhodnutí soudu vítá.
23. září 2016 Vypršela lhůta, do které se měl Hrad omluvit, ale navzdory rozsudku tak neučinil. Kancelář oznámila, že se obrátí na Nejvyšší soud.

Anketa

Hrozí podle vás České republice záplava žalob, pokud převezme odpovědnost za prezidentovy výroky?
Ano
22 %
Ne
78 %
Celkem hlasovalo 3393 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám