Hlavní obsah

Sněmovně hrozí exekuce kvůli nevrácené pokutě

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dolní parlamentní komoře hrozí exekuce. Důvodem je pokuta, kterou Sněmovna vymohla na někdejším prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františku Dohnalovi. Ve čtvrtek to uvedl server Aktualne.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý šéf NKÚ František Dohnal

Článek

Exekutora na Sněmovnu podle serveru poslali dědicové Dohnala, který zemřel před třemi lety. Celá věc začala, když Sněmovna v roce 2010 uložila Dohnalovi pokutu ve výši 50 tisíc korun kvůli tomu, že nedovolil kontrolnímu sněmovnímu výboru zkontrolovat hospodaření NKÚ.

Dohnal částku zaplatil, zároveň se ale obrátil na soud, který v roce 2012 pokutu zrušil a nařídil Sněmovně, aby věc projednala znovu. Sněmovna to neudělala a ani nevrátila peníze.

„Sněmovna je povinna rozhodnout o žádosti o vrácení přeplatku na pokutě a náhradě nákladů exekuce,“ citoval server z exekučního příkazu, který měl předminulý týden do Sněmovny doručit soudní exekutor Jan Krejsta.

Jedná se o jakousi mediální hru advokáta Dohnalovy rodiny Václava Vlka
Roman Žamboch, ředitel tiskového odboru Sněmovny

Ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch však následně uvedl, že odmítá tvrzení, že je Sněmovna v exekuci kvůli pokutě pro Dohnala.

„Jedná se o jakousi mediální hru advokáta Dohnalovy rodiny Václava Vlka, který se snaží získat zpět pro rodinu F. Dohnala, který před třemi lety zemřel, padesátitisícovou pokutu, kterou mu udělila Poslanecká sněmovna v roce 2010 za neposkytnutí součinnosti při kontrole NKÚ. Zaplacená pokuta byla bezprostředně odvedena do státního rozpočtu,“ uvedl Žamboch.

Nepravomocné rozhodnutí

Dodal, že Sněmovna podala návrh na zastavení exekuce. O tom musí ještě rozhodnout soud.

To Novinkám potvrdil i mluvčí exekutorské komory Petr Vorlíček. „Exekuce není pravomocná, proto ji nelze nalézt v centrální evidenci exekucí,“ vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám