Hlavní obsah

Podolská vodárna bude několik dní dodávat vodu Pražanům místo Želivky

– Praha
Novinky, Kristýna Čtvrtlíková

Podolská vodárna, která od roku 2002 slouží jako záložní zdroj a pomocná úpravna vody, bude opět dodávat vltavskou vodu do pražské vodovodní sítě. Důvodem je oprava štolového přivaděče z úpravny vody Želivka. Vltavské vody se Pražané napijí od 25. do 28. září.

Podolská vodárna bude několik dní dodávat vodu Pražanům místo ŽelivkyVideo: Novinky

 
Článek

Vodárna v Podolí naposledy dodávala Praze vodu v roce 2011, a to ze stejného důvodu jako nyní. Před letošním uvedením do provozu ještě několik dní probíhalo testování vody.

„Prováděli jsme optimalizaci technologií, sledovali kvalitu vyrobené vody tak, aby splňovala všechny hygienické parametry pro pitnou vodu, a proplachovali jsme výtlačné řady z Podolí,“ řekl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek.

Až 800 litrů za vteřinu

Během výluky štolového přivaděče se každou sekundu do pražské vodovodní sítě dodá až 800 litrů. PVK zvýšily výkon i druhého nejvýznamnějšího zdroje pitné vody pro Prahu, úpravny vody Káraný poblíž obce Čelákovice.

Všechny vodojemy se naplnily takzvaně po okraj. „Pražané se vůbec nemusejí obávat nedostatku pitné vody,“ dodal Mrázek.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Výhled z vodárenské věže

Výluka přivaděče bude jedna z nejdelších a manipulačně nejsložitějších za celou dobu jeho provozu od roku 1972. Úplná výluka v dodávce vody bude trvat přibližně 63 hodin.

Na opravy je vyhrazeno 36 hodin, ve zbývajících hodinách se bude štola vypouštět a napouštět. Do pražské vodovodní sítě bude vypuštěno cca 150 000 m3 pitné vody, zbytek potom do řeky Sázavy a Blanice.

Filtruje se pomocí písku

„Voda v Podolské vodárně se čistí pomocí pískové filtrace,“ uvedl vedoucí vodárny Ondřej Gandžala.

„Písek se neustále doplňuje, protože se při filtraci vždy část odplaví. Starší písek má ale lepší filtrační vlastnosti. Ve vodárně se nachází tři galerie, každá z nich má 12 pískových rychlofiltrů, celkově je jich tedy 36. Voda následně putuje do vodojemu, kde se chloruje.“

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Podolská vodárna, jež byla postavena podle projektu architekta Antonína Engela v novoklasicistním stylu, zahájila svůj provoz na konci 20. let minulého století.

Její pravidelný provoz ukončily povodně v roce 2002 a od té doby slouží pouze jako záložní zdroj. V jejím areálu se nachází Muzeum pražského vodárenství, které si návštěvníci budou moci prohlédnout při dni otevřených dveří či v rámci zážitkové turistiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám