Hlavní obsah

Nečesaný je znovu v představenstvu liberecké nemocnice

– Liberec • Aktualizováno

Generální ředitel liberecké krajské nemocnice Luděk Nečesaný se stal opět členem představenstva této společnosti. Mandát mu vypršel v sobotu a dozorčí rada mu ho nechtěla prodloužit s ohledem na blížící se volby. Na středečním mimořádném zasedání ale změnila názor a znovu ho jmenovala do představenstva.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Luděk Nečesaný u heliportu liberecké nemocnice

Článek

Dozorčí rada tak chtěla zamezit obavám z toho, jak bude nemocnice dál fungovat, řekla předsedkyně rady Lena Mlejnková (Starostové pro Liberecký kraj).

Stejně jako Nečesanému ve středu dozorčí rada prodloužila mandát i obchodně-investičnímu řediteli Milanovi Trpišovskému, jemuž také vypršel v sobotu.

"Kolegium primářů požádalo dozorčí rady o projednání, protože se obávali dostatečné stability ve smyslu fungování krajské nemocnice," uvedla Mlejnková.

"Jsem přesvědčena o tom, že jsme to mohli, a bylo by to rozumnější nechat po volbách, přesto je pro mě mnohem důležitější bezproblémové fungování nemocnice," dodala.

Kritika primátora

Krajská nemocnice Liberec (KNL) je největším zdravotnickým zařízením v kraji. Většinovým vlastníkem je Liberecký kraj, menšinovými akcionáři Liberec a Turnov.

Nemocnice s víc než třímiliardovým obratem loni hospodařila se ziskem přes 23 miliónů korun.

Předchozí rozhodnutí dozorčí rady kritizoval liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO). Ten změnu názoru vítá. "Nebude období nejistoty," řekl.

Nemocnice připravuje celkovou přestavbu areálu, na projekt nedávno vypsala architektonickou soutěž. V první etapě chce zhruba za 1,5 miliardy korun postavit centrum urgentní péče. Jednotný příjem nemocnice dosud nemá.

Obvinění z uplácení

Nečesaný byl v devítičlenném představenstvu místopředsedou. Zatím se neví, zda se jím znovu stane.

"To je na rozhodnutí představenstva, dozorčí rada jmenuje jen členy," řekla Mlejnková.

Nečesaný je od loňského roku obviněn z přijímání úplatků, vinu odmítá. Z vedení nemocnice chtěl loni odejít, aby jeho kauza nemocnici nepoškozovala. Dozorčí rada ho však přesvědčila, aby svou rezignaci stáhl a zůstal v čele nemocnice.

Případ souvisí s údajným předražením zdravotnických zakázek z let 2008 až 2009 za vybavení kardiocentra a traumacentra v liberecké nemocnici za 239 miliónů korun. Modernizace oddělení údajně byla předražena o 24 miliónů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám