Hlavní obsah

Vláda odklepla návrh rozpočtu se schodkem 60 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) odsouhlasil na svém středečním jednání návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 60 miliard korun. Informoval o tom na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: David Ryneš, Novinky

Bilance rozpočtu ČR v letech 2008 až 2017

Článek

Rozpočet počítá s růstem platů učitelů a zdravotníků, zvýšením odvodů za státní pojištěnce a růstem důchodů.

Platy učitelů už od letošního září stouply o osm procent, platové tarify vzrostly o šest procent. Od listopadu stoupnou mzdy policistům, hasičům, pracovníkům ve veřejné sféře, ale také asi 22 000 vojákům. Důchody by měly od příštího roku stoupnout průměrně o 308 korun měsíčně.

Kabinet už na jaře rozhodl, že stát odvede příští rok na zdravotní pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané o 3,6 miliardy korun více než letos. To umožní od ledna zvýšit o deset procent platy zdravotníkům. Vláda schválila i zvýšení výdajů na vědu o 3,75 miliardy Kč.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dohodl s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSDD), že vnitro dostane do rozpočtu příští rok navíc 100 miliónů korun na dobrovolné hasiče, 120 miliónů na investice a 200 miliónů na energetické úpravy budov v projektu zelená úsporám.

Kabinet během projednávání rozpočtu přidal 100 miliónů korun ministerstvu kultury. Peníze jsou určeny na živé umění a směřovat mají hlavně do regionů.

Plánovaný schodek zůstal na 60 miliardách korun. Celkové příjmy rozpočtu by tak podle dostupného návrhu měly příští rok být 1244,7 miliardy korun a výdaje 1304,7 miliardy korun.

Návrh rozpočtu kritizují opoziční strany. Například TOP 09 už dříve oznámila, že navrhne ve Sněmovně vrátit vládě návrh státního rozpočtu na příští rok s požadavkem, aby vláda snížila jeho schodek a výdaje o 30 miliard Kč.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: David Ryneš, Novinky

„Pokud někdo říká, že plýtváme penězi, já si to nemyslím. Navyšování důchodů není plýtvání penězi,” prohlásil Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám