Hlavní obsah

Miliardy z eurofondů nepůjdou na migranty, ujišťuje vláda

Právo, rsk
Praha

Úřad vlády i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) v úterý dementovaly zprávy šířící se na internetu, že Česko a další východoevropské země přijdou příští rok o čtvrtinu peněz z eurofondů a tyto prostředky budou rozděleny na řešení migrace. Česko tak s ostatními zeměmi v tomto případě nezaplatí „tichou daň“ za odmítání uprchlíků, jak se začalo spekulovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

Právě takto úpravy v rozpočtu EU, na nichž se členské státy dohodly minulé pondělí, interpretovala mj. agentura Reuters. Napsala, že EU seškrtá o čtvrtinu peníze pro východoevropské země a přesune je na migraci. Podle českých úřadů jde však o technickou úpravu a na peníze z eurofondů to nebude mít dopad.

„Celková alokace prostředků na kohezní projekty zůstává stejná,“ sdělila v úterý Právu Karla Šlechtová.  Podle ní fakt, že v roce 2017 evropský rozpočet počítá se škrtem 23,9 procenta na kohezi a navýšení o 24,4 procenta na migraci, je způsoben předpokladem, že příští rok nebude tolik žádostí o proplacení.

Podobně to vysvětluje i Úřad vlády. „V příštím roce se sice v meziročním srovnání skutečně vydá o téměř 24 procent méně na kohezní politiku, ale nikoliv proto, že by se tyto peníze z kohezní politiky škrtaly a přesouvaly na jinou politiku, například migrační,“ uvedl vládní mluvčí Martin Ayrer s tím, že rozpočtové položky na kohezi a migraci spolu nesouvisejí.

Související téma:

Foto: ANO

Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Podle Strakovy akademie nižší objem plateb v příštím roce bude kompenzován vyšším objemem plateb na kohezi v letech 2018–2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám