Hlavní obsah

Předkládáte nejhorší rozpočet v historii, strhal vládu Kalousek

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda TOP 09 a bývalý ministr financí pravicové vlády Miroslav Kalousek nenechal nit suchou na návrhu zákona o státním rozpočtu pro rok 2017, který v těchto dnech projednává vláda. Rozpočet počítá s deficitem šedesát miliard. Jediné, co na něm Kalousek pochválil, je to, že jej vláda předkládá v zákonem stanoveném termínu, a nikoli později.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Je to jeden z nejméně zodpovědných a nejhorších rozpočtů moderní historie ČR,“ uvedl v úterý na tiskové konferenci Kalousek.

Podle Kalouska výdaje státu neuvěřitelně rostou, a vláda se místo investic zaměřuje na nabírání státních zaměstnanců, neinvestiční dotace soukromým podnikatelům a zátěž živnostníků.

Kdyby skončily dobré časy, tato situace bude mít velmi málo řešení, pokud vůbec nějaká.
Miroslav Kalousek (TOP 09)

„Za čtyři roky vláda zvýšila výdaje o neuvěřitelných 132 miliard,“ řekl Kalousek, který rovněž připomněl, že Sobotkova vláda zdědila po pravicovém kabinetu Petra Nečase kladné saldo strukturálního deficitu. „Co si myslet o politice vlády, která v době ekonomického růstu strukturální saldo opět zhoršuje? Kdyby skončily dobré časy, tato situace bude mít velmi málo řešení, pokud vůbec nějaká,“ varoval exministr financí.

Investice nejsou priority

Vláda podle něj investuje málo do vývoje, výzkumu a inovací. „Tam, kde by měl stát investovat do své budoucí konkurenceschopnosti a prosperity, jsou výdaje nižší. Investiční výdaje jsou i v absolutních částkách nižší, než byly za pravicové vlády. Rozpočtové priority této koalice nejsou investice, kterých má vláda plná ústa,“ glosoval Kalousek.

Podle něj je to přibírání státních zaměstnanců, v roce 2017 jich má být 444 218, což je o třicet tisíc víc než v roce 2013, kdy se Sobotkův kabinet chopil vlády.

„Dále se o více než 40 procent zvýšily neinvestiční dotace podnikatelským subjektům. Klasickým příkladem jsou dotace agropotravinářskému komplexu,“ řekl Kalousek. Společnost Agrofert vlastní současný ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Zaujímáme za Bulharskem čestné druhé místo v počtu hodin, které musí podnikatel věnovat administrativě vůči svému státu.
Miroslav Kalousek (TOP 09)

„Roste také zátěž živnostníků, a to nejen finanční, ale administrativní. Institut světové banky, který měří administrativní zátěž podnikatelů, stanovil graf, kde zaujímáme za Bulharskem čestné druhé místo v počtu hodin, které musí podnikatel věnovat administrativě vůči svému státu. Zjevně máme ambici Bulharsko předstihnout, protože se rozhodně nezdá, že by se tento trend měl snížit,“ uvedl Kalousek.

„Kde je 200 miliard?“

Vyplísnil také ministra financí Babiše za jeho proklamace z doby, kdy se stal šéfem státní kasy. „Než se stal Andrej Babiš ministrem, prohlašoval, že stát přichází kvůli korupci a plýtvání o 200 miliard korun. Nezbývá než se ptát, kde těch 200 miliard je,“ uvedl.

Kdyby skončily dobré časy, tato situace bude mít velmi málo řešení, pokud vůbec nějaká.
Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

„Pokud vláda navrhuje v době růstu ekonomiky výrazně deficitní rozpočet, platí jedna ze dvou možností: buď se před nástupem této vlády nekradlo a neplýtvalo, nebo se nyní krade a plýtvá mnohem více,“ dodal.

TOP 09 doporučí Sněmovně, aby návrh rozpočtu vrátila. „Odpovědná vláda by už dnes předkládala rozpočet vyrovnaný. To by za sebou měla mít strukturální změny, ke kterým vláda nenašla odvahu ani kompetenci, dokázala pouze některé reformy zrušit. Je ale fér chtít po vládě, aby alespoň nepřekračovala limit výdajů, který si sama loni stanovila,“ řekl Kalousek.

Sobotka: Za Kalouska bylo více lidí bez práce

„Neděláme si však iluze, vládní koalice má většinu a může si odhlasovat ještě horší rozpočet,“ dodal.

Když byl Miroslav Kalousek ve vládě, naše ekonomika stagnovala.
Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritiku odmítá. „Když byl Miroslav Kalousek ve vládě, naše ekonomika stagnovala a měli jsme o 200 tisíc nezaměstnaných více, než máme dnes,” podotkl předseda vlády.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: David Ryneš, Novinky

Chystaný rozpočet podle něj umožní slušnou valorizaci penzí, zvýšení platů ve zdravotnictví i ve školství. „Posilujeme bezpečnost i výdaje na vědu a výzkum. Pomáháme lidem a zajišťujeme dobré fungování státu a veřejných služeb,“ hájil rozpočet Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám