Hlavní obsah

Brity chápu. Asi bych také hlasoval pro brexit, prohlásil Babiš

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Kdyby byl ministr financí Andrej Babiš (ANO) v kůži Britů, možná by také hlasoval pro odchod z Evropské unie. Šéf státní kasy to prohlásil při diskuzi s belgickým expremiérem a šéfem Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) Guyem Verhofstadtem v rámci konference Výzvy pro Evropu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Pokud bych byl v pozici například Velké Británie se všemi těmi zkušenostmi s byrokracií v Bruselu, tak bych asi možná taky hlasoval pro vystoupení,“ sdělil posluchačům v sále ministr.

Na jeho slova ihned reagoval europoslanec za ANO Pavel Telička, který diskuzi moderoval. „To je názor pana Babiše, možná se s tím ne všichni ztotožníme,“ konstatoval.

Konferenci pořádal Institut pro politiku a společnost, který zaštiťuje Babišovo ANO. V čele institutu je kromě Teličky například i pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Babiš později novinářům řekl, že svá slova myslel v nadsázce. Zároveň však dodal, že jako ministr financí Brity chápe. „Neumím si představit, že by ČR platila 135 miliard ročně do evropského rozpočtu, to by mě občané jako ministra financí lynčovali,“ zdůraznil.

EU je nesmyslně složitá, míní šéf ALDE

Do fungování EU se v emotivním projevu obul i eurofederalista Verhofstadt. Místo summitů jako v Bratislavě je podle něj potřeba vrátit se k základní myšlence EU.

Měl by se podle něj například snížit počet eurokomisařů, kteří by se měli starat o ekonomické řízení, migraci a obranu. „EU je nesmyslně složitá. Nařízení, směrnice. Každý den vytváření nových a nových pravidel, která ve výsledku snižují akceschopnost,“ podotkl.

EU ve skutečnosti neexistuje, je to velmi uvolněná konfederace států.
Guy Verhofstadt, předseda ALDE

Vyzval také k vytvoření nadnárodní Evropy. „EU ve skutečnosti neexistuje, je to velmi uvolněná konfederace států. Každé rozhodnutí musí být odsouhlaseno 27 subjekty. Stačí, aby jeden řekl ne, a vše je ztraceno,“ zdůraznil.

Jako příklad dal Spojené státy americké. „Představte si, že by nerozhodoval Obama, ale 50 guvernérů dohromady. Například Oregon řekne - FBI ne, tomu nevěříme... tohle je přesně to, co se děje v Evropě,“ míní.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Kritizoval rovněž, že některá země je v Schengenu, některá mimo. Jiná je v eurozóně, další zase ne. „Potřebuji 12 různých tabulek, abych vysvětlil EU. Brexit by mohl být příležitostí, jak to vyřešit,“ myslí si belgický expremiér.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám