Hlavní obsah

Exšéf Sazky Hušák ke kandidatuře do Senátu: Mám šanci sundat si psí hlavu

Právo, Jan Martinek

Aleš Hušák (59), který léta šéfoval Sazce, vstoupil do volebního ringu – kandiduje v Praze 6 do Senátu jako nestraník za hnutí Nezávislí. V rozhovoru pro Právo uvedl, že své kandidatury chce využít i k tomu, aby vysvětlil, jak to bylo se Sazkou, která se pod jeho vedením dostala do konkurzu. Nabyl prý dojmu, že jeho programová témata ostatní strany vykrádají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Sazky Aleš Hušák

Článek

Řekl jste, že o vaší kandidatuře primárně rozhodl článek jednoho komentátora na internetu. Skutečně vás to takhle zlomilo?

Ano. Směřovalo k tomu více věcí, ale tohle bylo rozhodující. Jestliže přední český novinář, kterým ten komentátor bezesporu je, označí lidi, kteří si přejí vystoupení z EU, za velezrádce, tak to je příliš silné téma, aby se nad tím člověk nezamyslel.

Jako právník se s tím nemůžu ztotožnit. Sám jsem nikdy neřekl, jestli jsem pro czexit, nebo ne, uznávám, že je to velice problematické, ale tohle byl skutečně zlomový moment.

Neřekl? Z vašeho volebního programu, kde dokonce slibujete, že každý projev v Senátu byste zakončil větou Ostatně soudím, že EU musí být zničena, je jasné, na které straně pomyslné barikády stojíte.

Evropská unie musí být zničena, to ano. To ale nemusí znamenat czexit. Problém není v evropské spolupráci, která funguje spousty let. Problém je v politické unii.

Musíme si definovat, jestli takzvaný czexit má být odchod z politické unie, nebo jiné unie. Vidím jako sympatické, že spolu obchodujeme, máme volné hranice a lehce se domůžeme práv v jiné zemi. Vadí mi ale politická unie.

Prosazoval byste jako politik vystoupení z EU?

Vystoupení z politické unie rozhodně. Ta je příčinou mnoha problémů, ve kterých dnes jsme. Dominance Francie a Německa je pro ČR špatná.

Témata jako kritika EU a politické korektnosti či migrační krize by ještě loni byla kontroverzní, dnes je to víceméně mainstream, podobnou rétoriku používá většina kandidátů. Jak se od nich chcete odlišit?

Já jim nevěřím. Oni o tom hovoří proto, že jsou nominanty stran, které o tom začaly mluvit v hrůze z toho, že jim tato témata utečou. Když si vezmete vyjádření stran rok zpátky, tak zjistíte, že o tom nikdo nemluvil, na rozdíl od několika málo jedinců v této zemi. Teď o tom hovoří a to je pokrytectví.

Máme tu TOP 09, která ještě před rokem, když uprchlická krize vrcholila, měla nějaká vyjádření, a dnes má o sto procent jiná. Jejich kandidát tady v Praze 6 (Jiří Růžička), který se ještě před časem zúčastnil programu ministerstva školství, v němž vysvětloval, jak to je s muslimy, najednou tvrdí něco jiného. Jsou to pokrytci.

Pan profesor Bělohradský (kandidát do Senátu na Praze 6 za ČSSD a Stranu zelených) hovoří v této souvislosti o „identitární panice“. Já bych to spíš nazval vivisekcí ducha.

Na druhou stranu se ale tato témata nějak vyvíjejí, stejně jako veřejné mínění.

Ano, a ty strany jednoznačně kopírují veřejné mínění. Ale byly tady skupiny a jedinci, kteří o tom už tehdy hovořili. Byli denunciováni, napadáni, bylo jimi pohrdáno.

A najednou si to ty strany berou za své. Je to jednoduché, blíží se volby a to téma je tak silné, že rozhoduje nejen u nás, ale i v jiných částech světa.

Proč vůbec chcete kandidovat do Senátu, když jej považujete za zbytečný? Mohl jste přece rok počkat a kandidovat do Sněmovny.

Ačkoliv skutečně považuji Senát za úplně zbytečnou a drahou záležitost, tak říkám, že je to jediná platforma, ve které má člověk možnost řvát.

Můžete využít mandátu, přijít na zastupitelstvo v Praze 6 a úplně jim ho zbourat, vyčíst jim třeba dopravní chyby, kterých se tu dopustili. Můžete křičet a je vám nasloucháno úplně jinak, než když si to píšete na blog.

A o to vám jde? Křičet?

Jistě, dnes to ani jinak nejde.

Nelákalo vás spojit se s některou ze zavedených stran? Například s SPD Tomia Okamury, který, stejně jako vy v programu, prosazuje přímou demokracii švýcarského typu.

O tom jsem skutečně nepřemýšlel, říkal jsem si, že to zkusím takhle. Ničeho takového se ale do budoucna nezříkám.

Proč by měl volič dát hlas právě vám?

Protože mám nejlepší volební program.

Ten se skládá z ambiciózních bodů, které byste jako senátor jen velmi těžko prosadil, například zákaz cyklistiky či přidání miliónu korun mladým rodinám.

Nevolám po zrušení cyklistiky. Volám po tom, aby lidé nemohli používat kola tam, kde to není vhodné. A pokud ano, ať platí povinné ručení, stejně jako platíme my automobilisté. To je pak fér.

Bylo mnoho volebních programů, které v určité chvíli vypadaly jako nesplnitelné, a nakonec se splnily. Program, který by pomohl mladým lidem, považuji za strašně důležitý. Dnes a denně slyším v mainstreamu, že musíme přijímat uprchlíky, jinak ztratíme natalitu.

Natalitu ztrácíme, protože lidi nedělají tu nejpříjemnější věc na světě, pomocí které vznikají děti, a to jednoznačně z ekonomických důvodů. A jestliže to je z ekonomických důvodů, což je nad slunce jasné, tak my budeme očekávat, že ti, které si sem přivezeme, budou tuto činnost vykonávat zadarmo?

Jestli je to prosaditelné, nebo není… Já mám spíš pocit, že moje témata poslední dobou ostatní strany vykrádají. Což je pro mě příjemné, jestli ten milión mladým lidem dá jiná strana, já jim zatleskám.

I tak byste ale byl nejspíš v Senátu solitér.

No a proč ne? Já se toho slova nebojím. Solitérem člověk je, pokud nenalezne partnery k diskusi, a z toho nemám strach.

Některé body vašeho programu mi přijdou téměř jako čirá recese a provokace. Například to, že byste chtěl postavit pomník lži a nenávisti.

Proč vám to připadá jako recese? Mně to jako recese rozhodně nepřipadá. Připadá vám jako recese heslo, že pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí?

Neumím si představit, jak byste to chtěl realizovat.

Představit si to také neumím, ale od toho jsou sochaři. Zničující láska není nic pozitivního, zatímco milosrdná lež je velmi pozitivní záležitost.

Se svým životním příběhem nejste zrovna typ kladného hrdiny, nebojíte se, že máte u voličů handicap?

To je jeden z důvodů, proč kandiduji. Už si nechci nechat nasazovat psí hlavu. Český sport jsem nevykradl, jak se o mně píše, a ve zlatě se nekoupu. A teď mám geniální příležitost to vysvětlit.

Chcete se očistit?

Já se nemám z čeho očišťovat. Toto slovo bych nerad používal. Pokud narážíte na Sazku, znovu odpovídám, že využívám této chvíle, abych si tu psí hlavu mohl sundat.

Že mě tak lidi vnímají, to je pochopitelné, rozumím tomu. A to mi otevírá možnost říci, že ten příběh je úplně jinak. Je to jako ze starého vtipu o Rádiu Jerevan. Díky této kampani mám možnost svůj příběh vyprávět.

Anketa

Je pro vás Aleš Hušák důvěryhodným kandidátem do Senátu?
Ano
2 %
Ne
98 %
Celkem hlasovalo 2592 čtenářů.

Související téma:

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Šéf Sazky Aleš Hušák

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám