Hlavní obsah

Tropy pro letošek končí, blíží se deštivý a studený víkend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko čeká ve čtvrtek zřejmě poslední tropický den letošního roku. Nadcházející víkend přinese razantní změnu charakteru počasí. Sobota i neděle proprší a teploty spadnou v průměru až o deset stupňů, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V Praze bylo letos zaznamenáno 15 tropických dnů, při nichž teploty stouply nad 30 stupňů. Vloni bylo takových dnů 30, o rok dříve 14.

Čtvrtek by měl být letos posledním dnem, kdy se teploty k tropické třicítce vyšplhají, budou se pohybovat v rozmezí 26 až 30 stupňů a na obloze bude jasno až polojasno. Na ranních teplotách už je ale znát, že noci jsou dlouhé. „Ranní minima na Jizerce ve čtvrtek klesla na 2,5 stupně,“ uvedla Honsová.

Pátek přinese po devíti dnech změnu charakteru počasí nad Evropou. „Začne se k nám nasouvat brázda nízkého tlaku vzduchu spojená se studenou frontou,“ přiblížila Honsová, podle které lze očekávat v Čechách polojasno až oblačno a odpoledne od západu další přibývání oblačnosti s dešťovými přeháňkami a bouřkami. „Na Moravě a ve Slezsku budou mít ještě po celý den jasno,“ dodala meteoroložka. Maxima vystoupí ještě na 25 až 29 stupňů.

Deštivý víkend

sobotu bude zataženo až oblačno, na většině území Čech celý den proprší. „V okrajových částech republiky budou srážky vydatné, spadne až 50 milimetrů za 24 hodin,“ upozornila Honsová. Teploty po ránu klesnou na 15 až 11, odpoledne vystoupí na 17 až 21.

Podobné počasí bude panovat i v neděli. Bude zataženo až oblačno, v Čechách s přeháňkami, na Moravě a ve Slezsku s deštěm. Ranní teploty spadnou k 14 až 10 stupňům, odpolední vystoupí na pouhých 15 až 19 stupňů.

Od pondělí už by se měla obloha opět protrhávat, bude oblačno až polojasno, přeháňky se budou vyskytovat hlavně na horách. Ranní teploty zaznamenají další propad na 12 až 8 stupňů, odpolední budou stoupat jen velmi zvolna na 16 až 20. Od úterý bude dál ubývat oblačnosti s minimem srážek a teploty se dostanou k 22 stupňům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám