Hlavní obsah

Tématem krajských voleb je doprava, ne migrace, řekl Zeman. Chce povinné volby

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Politici měli podle prezidenta Miloše Zemana vést předvolební kampaň už během prázdnin. Uvedl to v rozhovoru pro Českou televizi. Zopakoval svůj dlouhodobý názor, že jít k volbám by mělo být ze zákona povinné. Ohledně uprchlíků řekl, že není proti pomoci těm, kteří opravdu utíkají před válkou a trpí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Lituji, že kampaň před krajskými volbami de facto začala až teď. Kdyby politici nebyli líní, vedli by kampaň už během prázdnin,“ reagoval Zeman na dotaz, proč někteří lidé ještě nejsou rozhodnutí, komu dají v říjnových volbách hlas.

Hlavním tématem krajských voleb podle něj bude doprava. Až dlouho za ní je zdravotnictví, školství či sociální služby.

Nejsem proti pomoci těm, kdo prchají před válkou

Migrace podle něj tématem krajských voleb nebude. „Kraje mají minimální možnost migrační toky ovlivňovat. Je to téma celostátní,” konstatoval Zeman, který tentokrát na rozdíl od většiny svých předešlých vystoupení na toto téma zvolil zpočátku poněkud smířlivější tón.

„Nejsem proti pomoci těm, kdo skutečně prchají před válkou a skutečně trpí,” prohlásil prezident. Vzápětí ale dodal, že „velká většina” jsou ekonomičtí migranti. „Máme tady migranty ze Súdánu, z Gambie, z Albánie, z Kosova. U nich nemůžete tvrdit, že utíkají před válkou,” sdělil prezident. Syřané si podle Zemana po získání azylu v Evropě létají do Sýrie na dovolenou.

Připomněl, že Česká republika je tranzitní, nikoliv koncovou zemí, varoval však před tím, aby přes zemi do Německa proudilo větší množství migrantů, protože odmítnuté azylanty by prý Berlín vracel Praze. Německo však na základě readmisních dohod odmítnuté žadatele o azyl do tranzitních států nevrací.

Povinné volby

Zeman znovu řekl, že by v Česku měla být povinná účast ve volbách. „Vím, že je to hrozně nepopulární. Ale mají-li mít občané práva, mají mít také povinnosti. Jednou z těch povinností by měla být účast ve volbách,“ míní prezident s tím, že za nesplnění volební povinnosti by následoval mírný finanční postih. V říjnu se budou spolu s krajskými volbami konat i volby do Senátu.

Věřím, že současná koalice dovládne do dalších řádných voleb
Miloš Zeman, prezident ČR

Zdůraznil, že povinná účast fungovala například za první republiky a že je špatně spojována s komunisty.

V souvislosti s volbami prohlásil, že nebude kritizovat žádnou politickou stranu, kromě Dělnické strany sociální spravedlnosti, která podporovala pravicového slovenského extremistu Mariana Kotlebu. O několik minut později se prezident pustil do TOP 09, která podle něj nemůže uspět s negativním programem. „TOP 09 jenom nadává na Babiše nebo na mě,” řekl.

Prezident také uvedl, že si nemyslí, že by výsledky krajských voleb měly dopad na dění ve vládní koalici. „Vnitrokoaliční rozmíšky jsou obvykle v každé koalici. Věřím, že současná koalice dovládne do dalších řádných voleb,“ uvedl Zeman.

Zlepšila se mu cukrovka

Jedním z témat rozhovoru bylo i prezidentovo zdraví. Zeman řekl, že se mu zlepšily hodnoty cukrovky, což ho potěšilo.

Druhou nemocí, která ho trápí, je polyfunkční neuropatie. To znamená porušení nervů, kvůli kterému nemá cit v nohou od kotníků dolů.

„Kdykoliv zavrávorám, novináři napíšou, že jsem byl pod parou. Kéž by to byla pravda, z toho bych vystřízlivěl. Neuropatie mě doprovází už řadu let. Na rozdíl od cukrovky se nezlepšuje,” postěžoval si Zeman.

Na otázku, zda bude znovu kandidovat na hlavu státu, odvětil jako vždy, že se rozhodne až v březnu.

Anketa

Souhlasíte s prezidentem, že volby by měly být povinné?
Ano
43,3 %
Ne
56,7 %
Celkem hlasovalo 7583 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám