Hlavní obsah

Dolínek: Nabídněte pozemky pro auta

Právo, ČTK, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) vyzval majitele nevyužívaných pozemků, aby je nabídli návštěvníkům Prahy k odstavení aut. Pokud by takový nájemní vztah vznikl, město by zajistilo chod parkovišť včetně osvětlení.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Záchytné parkoviště na Opatově

Článek

„Rád bych vyzval majitele pozemků, kteří vědí, že příštích osm deset let na nich nebudou stavět, a které umožňují vznik parkovišť, aby se s námi dohodli na nájemní smlouvě,“ řekl Dolínek.

Praha po rozšíření parkovacích zón zkoumá, kde by mohly být odstavné plochy. Parkovací domy se systémem P R by měly vyrůst na Zličíně, na Černém Mostě, na Opatově, další parkoviště by měla být u Bořislavky, u motolského krematoria, u Trojského mostu.

Jako Praha nechceme ohrozit hospodářství, ale jsme zvoleni v Praze a musíme chránit její obyvatele.
Petr Dolínek, náměstek primátorky

Město jedná se státem o pozemku vedle baseballového stadiónu na Vypichu. Městské části se v minulosti podle Dolínka zbavily některých vhodných pozemků. Dolínek zmínil Prahu 13, kde vyrostly u stanic metra nové kanceláře. „Vědomě tam nechali zastavět parkovací možnosti,“ poznamenal náměstek.

Někteří obyvatelé Prahy 5 a 6, kam se zóny na konci srpna rozšířily, jsou nadšeni, jiní neskrývají rozhořčení. Proti je například Středočeský kraj, poukazuje na nedostatek záchytných parkovišť pro lidi, kteří do Prahy dojíždějí za prací. Problém parkování, ale i kamiónů bude Praha řešit společně s krajem, vznikne pracovní skupina, v níž budou zástupci obou krajů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ulice Na Hutích v Praze 6 (na snímku z 12. července 2016) patří do tzv. modré zóny rezidentního parkování, kde mohou neomezeně parkovat registrovaní rezidenti a maximálně tři hodiny návštěvníci.

„Jako Praha nechceme ohrozit hospodářství, ale jsme zvoleni v Praze a musíme chránit její obyvatele. Jako Praha něco připravujeme, ale budeme to následně řešit dohromady a budeme čekat výstupy o úpravách v Praze i středních Čechách,“ řekl Dolínek.

Připravuje hromadnou žalobu

Advokát Ondřej Pecák chystá na zóny hromadnou žalobu. Opatření vnímá jako diskriminaci podnikatelů. Ti musejí platit za parkování služebních aut více než rezidenti. Dolínek, jak už Právo uvedlo, připravuje výraznou slevu pro živnostníky, která by platila od 1. ledna. Náměstek zdůraznil, že pravidla pro zóny si nastavovaly městské části samy.

V Praze 6 tak na rozdíl od Prahy 7 zóna neplatí o víkendu.

Co se týká vybraných peněz, radnice na Smíchově a v Dejvicích za první zhruba dva týdny od spuštění provozu rozšířených zón vybraly dohromady 33,5 miliónu korun, resp. 10 a 23,5 miliónu.

Městské části peníze předají magistrátu, který z nich zaplatí provoz zón a poté je rovným dílem rozdělí mezi hlavní město a dotčené radnice. Pražský magistrát v loňském roce ze všech zavedených parkovacích zón získal 330 miliónů korun.

Anketa

Poskytli byste nevyužívaný pozemek ke stavbě parkoviště?
Ano
52,2 %
Ne
47,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 90 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám