Hlavní obsah

Zeman ocenil Mitterranda. Vzpomněl, jak nechal čekat Husáka kvůli chartistům

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman se v úterý zúčastnil slavnostního uvedení knihy Milana Syrůčka o bývalém francouzském prezidentovi Francoisi Mitterrandovi v pražské Jazzové sekci. Zeman rovněž při té příležitosti položil květiny u exprezidentovy busty v zahradách pod Pražským hradem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman položil kytici k bustě Francoise Mitterranda

Článek

Kniha s názvem „Francois Mitterrand: Růže pro prezidenta. Osudy velkého muže na pozadí dějin Francie“ vychází u příležitosti nedožitých stých narozenin bývalého prezidenta a prezentace se zúčastnil například francouzský exministr zahraničí Hubert Védrine (ve funkci 1997-2002) či vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Miloš Zeman v krátkém projevu o Mitterrandovi řekl, že byl velkou politickou osobností, která překračovala hranice stranické příslušnosti. „Dal Francii tvář, a ta tvář jí zůstala,“ řekl.

Připomněl také, že při oficiální návštěvě socialistického Československa v prosinci 1988 nechal Mitterrand půl hodiny čekat exprezidenta Gustáva Husáka, aby se setkal se signatáři Charty 77.

Zeman rovněž uvedl, že v neděli 18. září přijme v prezidentském sídle v Lánech bývalého prezidenta Sovětského svazu Michaila Gorbačova. Ten má vystoupit na mezinárodní konferenci „Celková bezpečnost pro studené válce. Jak řešit nové problémy? Evropská bezpečnost a Rusko”, která se koná 16.-18. září v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám