Hlavní obsah

Státní zaměstnanci, lékaři, sestřičky. Všem přidáme, rozhodla vláda

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Státním zaměstnancům se od listopadu zvednou platy o čtyři procenta. Lékaři a zdravotní sestřičky si od příštího roku polepší o deset procent. Na večerním pondělním zasedání o tom rozhodl kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Vláda schválila zvýšení platů zaměstnanců veřejných služeb a správy podléhajícím zákoníku práce o 4 procenta od 1. listopadu. Platy lékařů a sester vzrostou o 10 procent od 1. ledna 2017,“ uvedl předseda vlády na Twitteru.

Od letošního září už dostali přidáno také učitelé, platové tarify se jim zvedly o šest procent. Nepedagogickým pracovníkům se zvýšily platy o čtyři procenta. Celkově objem peněz narostl o osm procent.

Vláda chce přidat také vojákům, hasičům a policistům. Kabinet by o tom měl rozhodnout příští týden. „Čtyři procenta jsou jistá, jen se možná navíc dohodneme na některých změnách v systému odměňování,“ sdělila Novinkám ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Jednání o rozpočtu přerušeno

Vláda také v pondělí podle očekávání přerušila jednání o rozpočtu na rok 2017. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) je potřeba vyřešit dodatečné požadavky ministerstev.

Návrh sice v pondělí podpořili zástupci zaměstnavatelů i odborů a prezident Miloš Zeman, ČSSD v něm ale chybí 700 miliónů na sociální služby. Chce také dalších 300 miliónů na vysoké školy nebo 1,3 miliardy na posílení bezpečnosti a protiteroristická opatření.

ČSSD by také ráda valorizovala důchody v průměru o 300 korun měsíčně.

Návrh rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 60 miliard. Premiér Sobotka v pondělí řekl, že jednání bude pokračovat příští týden. Návrh musí kabinet Poslanecké sněmovně poslat do konce září.

Reklama

Související články

Reálná mzda v Česku stoupla o 3,7 procenta

Průměrná mzda v Česku stoupla ve druhém čtvrtletí meziročně o 3,9 procenta na 27 297 korun. Po odečtení inflace mzda reálně vzrostla o 3,7 procenta. Proti...

Výběr článků

Načítám