Hlavní obsah

Neobvykle horkým dnům učiní přítrž deštivý víkend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko zažilo nejteplejší zářijový týden za 69 let. Slunečné počasí s teplotami kolem třicítky vydrží až do čtvrtka, v pátek přijde ochlazení se srážkami i bouřkami, pršet bude i během víkendu, v sobotu víc než v neděli, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Silné čtvrteční deště v Brně.

Článek

„Naposledy byl takhle teplý a suchý týden před 69 lety v září 1947,” řekla Honsová. Teploty v Česku jsou nyní až o sedm stupňů nad dlouhodobým průměrem, který je 15 stupňů. Může za to tlaková výše, která má střed nad evropskou částí Ruska.

Poslední tropický den bude letos zřejmě ve čtvrtek 15. září, loni to bylo mimořádně dokonce až 17. září, připomněla meteoroložka.

V noci na pondělí stejně jako o víkendu rtuť teploměru na stanici Hošťálkova Maruška na Vsetínsku neklesla pod 20 stupňů, jednalo se tedy o tropickou noc. Na Jizerce v Jizerských horách přitom byly po ránu jen čtyři stupně, což ukazuje na velké teplotní rozdíly na území Česka.

Teploty se mají během dne postupně sbližovat a v pondělí odpoledne bude při jasné obloze 27 až 31 stupňů.

V úterý bude jasno, polojasno, ráno 16 až 12 stupňů, odpoledne v maximech 27 až 31. Přesně stejné rozmezí teplot i charakter počasí očekávají meteorologové i pro středu.

Ve čtvrtek má být jasno až polojasno, ráno 15 až 11, odpoledne 26 až 30 stupňů.  tlaková výše bude postupně slábnout.

Deštivý návrat k normálu

Změna přijde v pátek, kdy přijde studená fronta, která je nyní nad Velkou Británií. Postupně se bude od západu zatahovat, vyskytnou se přeháňky i bouřky. Nejvyšší odpolední teploty vystoupí na 21 až 25 stupňů.

„O víkendu budeme potřebovat deštníky, počasí se vrátí k zářijovému normálu, odpoledne bude mezi 18 až 22 stupni. V sobotu bude na většině území Česka oblačno až zataženo s přeháňkami, v neděli by při podobných teplotách mělo být převážně oblačno a přeháňky se budou vyskytovat jen místně,” dodala Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám