Hlavní obsah

Babiš: S KSČM vládu ne, kraje ano

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dočkají se v některých krajích po říjnových volbách regionální vlády ANO a KSČM? Ani Andrej Babiš, ani Vojtěch Filip tuto možnost nevylučují.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Filip včera v ČT prohlásil, že komunisté jsou ochotni se dohodnout se všemi, kteří chtějí pracovat ve prospěch občanů.

„ANO je politické hnutí, které má v některých krajích vysoké preference. Takže my jsme samozřejmě ochotni spolupracovat na tom, co je v zájmu občanů. Žádnou koalici dopředu s nikým netvoříme. Tvoříme dohody na úrovni obcí, dnes krajů, s těmi, kteří chtějí pracovat na poctivé správě pro ČR,“ prohlásil Filip.

Babiš, který jde do krajských voleb se svým hnutím ANO poprvé, na jeho slova reagoval pro Právo vstřícně. „A já budu jednat s každým, kdo nelže a nekrade. Nevím, kolik takových lidí na krajích je, ale snad se najdou.“

Na možnosti, že by se domluvil i s komunisty, nevidí nic špatného. „Ve většině krajů jsou koalice ČSSD s KSČM, Kalousek chtěl kdysi udělat vládu s Paroubkem i s podporou komunistů. Proč se tedy dnes řeší komunisté? Copak je to vyloučená strana? Tak měli KSČM zrušit, když s nimi mají pořád nějaký problém,“ řekl Babiš.

V obcích bez potíží

V některých městech a obcích už dnes spolupracuje ANO s komunisty, takže o stupeň výš by to podle všeho také nebyl problém.

Jak Babiš dodal, KSČM volí stále kolem třinácti procent lidí. „To nejsou občané této země? Všechny strany jsou o lidech. Já určitě nepůjdu do žádné koalice s KSČM na vládní úrovni. Pokud ale v krajích budeme v situaci, že tam bude šance udělat koalici se slušnými lidmi, tak ji uděláme. Slušní lidé jsou ve všech stranách, jen bohužel nejsou tam, kde mají být,“ dodal Babiš.

Podle svých slov řeší úplně jinou koalici: všichni proti Babišovi. „Pro nás bude těžké prorazit, protože sociální demokraté s komunisty jsou spolu v zastupitelstvech již dlouho, mají společné zájmy, vědí o svých aktivitách. Takže udělají vše pro to, aby dál pokračovali,“ podotkl lídr ANO.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

KSČM se před čtyřmi roky umístila, řečeno sportovní terminologií, ve všech krajích „na bedně“, tedy do třetího místa. A tak bylo těžké obejít ji při vytváření krajských koalic. Její zástupci zasedají spolu se soc. dem. ve vedení osmi krajů, přičemž Ústecko řídí hejtman z KSČM Oldřich Bubeníček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám