Hlavní obsah

Protikuřácký zákon ve zrychleném řízení neprošel, ODS a TOP 09 použily veto

Novinky, zpe
Praha

Zákon, který by zakázal kouření v restauracích, Sněmovnou ve zrychleném čtení neprošel. Plán vlády překazily opoziční TOP 09 a ODS, které použily veto. Dolní parlamentní komora tak normu projedná ve třech čteních a poslanci budou moci předkládat pozměňovací návrhy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

Zrychlené řízení podle paragrafu 90 znamená, že by Sněmovna zákaz kouření v restauracích mohla schválit už v prvním čtení. Poslanci by ale v tom případě nemohli nečítat pozměňovací návrhy, což se nelíbilo ODS ani TOP 09, a proto použily veto.

Zavetovat zrychlené řízení totiž mohou dva poslanecké kluby nebo 50 zákonodárců.

„My za to nemůžeme, že vy jste to nezvládli. Ten zákon mohl být schválen. A ještě máte odvahu navrhnout nám to v devadesátce. Dejte prostor poslancům,” řekl směrem ke koalici šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) přesto věří, že zákon nakonec schválen bude, může to ale podle něj trvat několik měsíců.

Kuřáci budou na ulicích, varoval Benda

Debata o zákazu kouření trvala v úterý asi hodinu. „Normální je nekouřit, kouření škodí zdraví,” apeloval poslanec Jaroslav Krákora (ČSSD).

„Snažíme se být papežštější než papež. Povede to k tomu, že budeme kuřáky vytlačovat na ulici. Nic jiného se reálně nestane, lidé nepřestanou kouřit,” míní poslanec Marek Benda (ODS).

Chyběly hlasy ANO

Sněmovna už o protikuřáckém zákonu jednala v květnu. Tehdy norma neprošla kvůli chybějícím hlasům poslanců z hnutí ANO. Vadilo jim, že byl přijat pozměňovací návrh Bendy, díky němuž by mohly v restauracích vzniknout takzvané kuřárny.

Koaliční strany se poté začaly obviňovat ze zlobbování tabákovým průmyslem. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) celou věc uhasil „vládním reparátem”. Němeček předložil nový zákon, do kterého jsou už zapracovány dříve přijaté pozměňovací návrhy - kromě toho o kuřárnách.

Reklama

Výběr článků

Načítám