Hlavní obsah

Zeman chce do Bulharska poslat české policisty k ochraně hranic s Tureckem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman by chtěl, aby Česká republika vyslala do Bulharska policisty, kteří by pomáhali s ochranou hranic. Zeman to v pondělí uvedl po jednání s bulharským protějškem Rosenem Plevnelievem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čeští vojáci by podle Zemana mohli chránit bulharsko-turecké hraniceVideo: Reuters

 
Článek

„Velmi si vážím toho, že Bulharsko opevňuje svoje hranice s Tureckem,” uvedl Zeman a připomněl, že jde o vnější hranici Evropské unie.

Podle obou prezidentů by bylo vhodné, aby se ČR do ochrany hranic zapojila vysláním policistů, jako se to již děje v Makedonii. Podobná pomoc by podle Zemana byla žádoucí i od dalších členských států.

„Už probíhají velmi konkrétní technická jednání,” uvedl k vyslání policistů Zeman. Podle něj je šance, že by do země mohli zamířit „v historicky co nejkratší době”.

Podle Zemana by se Bulharsko po splnění podmínek mělo stát členem schengenského prostoru.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě s bulharským prezidentem Rosenem Plevnelievem

Plevneliev dodal, že podle jeho názoru je ke zvládnutí migrační krize potřeba přijmout celoevropské řešení, které jako jediné může být skutečně funkční.

Vedle uprchlíků jednali prezidenti rovněž o ekonomické spolupráci, přičemž Zeman připomněl, že požádal bulharský protějšek, aby se zasadil o vyřešení sporů společnosti ČEZ. Ta vede s bulharským státem arbitráž kvůli ochraně investic. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám