Hlavní obsah

Léto bylo o 2,8 stupně chladnější než loni

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologické léto, které zahrnuje červen, červenec a srpen, bylo v porovnání s loňským o 2,8 stupně chladnější. Právu to řekla Dagmar Honsová z pražského Meteopressu. O víkendu ale budou tropy.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Dnů vhodných ke koupání přineslo letošní léto o poznání méně než to loňské.

Článek

„Pokud porovnáme letošní léto s dlouhodobým normálem let 1961 až 1990, bylo letošní léto nadprůměrné o 2,1 stupně v porovnání s uvedeným obdobím,“ řekla Honsová.

Podle jejích slov dlouhodobý průměr let 1961 až 1990 je 16,5 stupně a letošní léto bylo tedy o 2,1 stupně teplejší. Srážkově bylo nadprůměrné. Spadlo 130 procent dlouhodobého normálu uvedených let, který je 75 milimetrů srážek. Pršelo ale nerovnoměrně, vydatné byly deště spojené většinou s bouřkami.

Málo tropických dní

Honsová uvedla, že tropických dnů, což je den s teplotou přes 30 stupňů Celsia, bylo letos mnohem méně než loni. Zatímco loni jich například v Praze bylo 25, letos pouze šest. V Brně byly letos jen tři tropické dny a v Karlových Varech ani jeden.

Meteorologické léto se ale liší od astronomického, které začalo 21. června a skončí 22. září v 16.20 hod. A jak ukazuje předpověď počasí, léto ještě zdaleka nekončí, čekají nás vedra.

O víkendu Česko opět zasáhnou tropy a po oba dny by teplota měla vyšplhat k 30 stupňům. V neděli večer se bude do Čech přesouvat od západu studená fronta, objeví se bouřky a déšť a v pondělí se lehce ochladí.

Září nadprůměrné

Podle Honsové začátek příštího pracovního týdne by měl být deštivý s teplotami 19 až 23 stupňů. Od úterý se ale vrátí teplé a slunečné počasí a teploty opět vyšplhají až na 28 stupňů Celsia.

Meteopress včera vydal i dlouhodobou předpověď na září. Podle ní v závěru první dekády, to znamená koncem příštího týdne, se teploty budou pohybovat do 22 stupňů.

Od 11. do 20. září by mělo být zpočátku jasno, pak oblačno, přeháňky nebo déšť, ranní teploty 11 až 6, nejvyšší odpolední zpočátku 18 až 23, postupně 15 až 21 stupňů Celsia.

Od 21. do 30. září se očekávají ranní teploty 10 až 5, při vyjasnění přízemní mrazíky. Denní teploty vystoupí na 15 až 20, přechodně až 22 stupňů Celsia.

Období jako celek by podle Honsové mělo být teplotně slabě nadprůměrné a srážkově podprůměrné. Délka slunečního svitu by měla být také nadprůměrná, což znamená, že by mohla překonat dlouhodobý zářijový průměr, který je 144 hodin.

Anketa

Bylo počasí o letošních prázdninách podle vašich představ?
Ano
63,4 %
Ne, bylo moc teplo
7,5 %
Ne, byla moc zima
29,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 93 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Léto zdaleka nekončí, čekají nás vedra

Meteorologický podzim sice začíná 1. září, ale počasí bude spíše připomínat vrchol léta. Čekají nás tropy s teplotami kolem 30 stupňů Celsia, ty vydrží po celý...

Výběr článků

Načítám